Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открит е гробът на Ромул? (снимки)

Намерени са саркофаг и олтар под стълбището на Курия Юлия

Изглед от Римския форум и над него част от хълма Палатин. Снимка: Площад Славйеков - Открит е гробът на Ромул? (снимки)

Изглед от Римския форум и над него част от хълма Палатин. Снимка: Площад Славйеков

Археолози предполагат, че са открили гроба на Ромул под Римския форум в италианската столица. Хипотезата, че именно там е положено тялото на единия от основателите на Рим, е на Джакомо Бони, който започва разкопки на мястото преди около година.

При проучването е открит празен саркофаг с дължина близо 1,40 м. Разположен е до овален камък, вероятно служил за олтар. Датиран е от VI в. пр. Хр.

„Това е невероятно откритие. Форумът не престава да ни изненадва с нови съкровища“, казва Алфонсина Русо, директорката на археологическия комплекс „Колизеум“, в страницата на институцията във Фейсбук.

Под форума е открит цял храм, като учените смятат, че олтарът му е бил издигнат на мястото, на което древните римляни са вярвали, че е погребан Ромул.

Снимка: Археологически комплекс „Колизеум“

Екипът археолози ще представи откритието си пред медиите на 21 февруари. Гробът се намира под стълбището на входа на Курия Юлия, главното средище за събирания в Древния Рим. В нея заседавал Сенатът на Римската република и Римската империя.

Снимка: Археологически комплекс „Колизеум“

Според римския фолклор, Ромул и неговият близнак Рем били оставени край брега на река Тибър. Пеленачетата оцеляват, след като ги намира вълчица, която им позволява да сучат от гръдта ѝ като нейни палета. По-късно Ромул убива Рем в битка, състояла се на днешния хълм Палатин през 753 г. пр. Хр.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС