Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открит е нов свят. Но планета ли е?

Първият обект, който може да бъде сметнат и за планета, и за звезда

Спрямо Юпитер (на изображението) новооткритата планета е по-скоро недоразвита звезда (или кафяво джудже).  Снимка: НАСА - Открит е нов свят. Но планета ли е?

Спрямо Юпитер (на изображението) новооткритата планета е по-скоро недоразвита звезда (или кафяво джудже). Снимка: НАСА

Кога една планета престава да бъде просто планета, отскоро е сериозен въпрос за астрономите от Варшавския университет. Още през лятото на 2016 г. екип на тамошната обсерватория е открил гигантски свят на 22 хил. светлинни години от Земята, но спорът за класификацията на небесното тяло продължава и досега, отбелязва „Гардиън“.

Формално OGLE-2016-BLG-1190 (както е официалното название на обекта) е гигантска екзопланета. Масата й обаче се равнява на 13,4 пъти тази на най-близкия ни газов гигант Юпитер. Самият Юпитер пък е 317 пъти по-тежък от Земята. Мощната гравитация и температурата на огромното тяло на свой ред позволяват то да бъде смятано и за кафяво джудже, тоест по-скоро за тип звезда.

Засега този обект е първият, който може да бъде сметнат и за планета, и за звезда. Ако учените предпочетат да го класифицират като звезда, ще може да се сметне, че заедно със звездата, около която обикаля в орбита, OGLE образува двойна система (за неизкусените от астрономията, а от фантастиката – свят в система от две слънца е Татуин, родният дом на Анакин Скайуокър – бел. ред.).

Това тяло не е пряко наблюдавано. Открито е в резултат на наблюденията върху изкривяванията, които гравитацията му причинява на видимата светлина от звездата, около която обикаля.

Доколкото новооткритият обект не излъчва собствена светлина, не синтезира хелий и не излъчва собствена енергия, той най-вероятно все пак няма да бъде класифициран като звезда, а ще продължи да бъде смятан за екзопланета на самата граница, отвъд която би могла да се образува звезда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах