Открит е вероятен източник на вдъхновение за Шекспир

Бардът може да е заел идеи от непопулярен досега ръкопис от 1576 г.

В над 20 пиеси на Шекспир учените откриват следи от ръкописа на Джоррдж Нот „Кратък трактат за бунтовете и бунтовниците“ . - Открит е вероятен източник на вдъхновение за Шекспир

В над 20 пиеси на Шекспир учените откриват следи от ръкописа на Джоррдж Нот „Кратък трактат за бунтовете и бунтовниците“ .

Софтуер, обикновено използван, за да засича преписването в студентски работи, посочва, че ръкописна книга от 1576 г. е твърде вероятен източник за материала от над 20 пиеси на Шекспир, пише „Индипендънт“.

Написаната на ръка книга от Джордж Нот се нарича „Кратък трактат за бунтовете и бунтовниците“ и е посочена от независимия изследовател Денис Маккарти и от проф. Юн Шлютер от колежа „Лафайет“ като възможен източник на вдъхновение зад няколко от известните Шекспирови монолози. Изводът е достигнат след прекарване на текстове от „Макбет“ и няколко исторически драми през софтуера Wcopyfind.

В над 20 пиеси двамата учени откриват следи от труда на Нот, който се спира на опасностите от бунт срещу краля. Сред „разкритите“ пасажи са пророчеството на Шута от „Крал Лир“, подражаващо на известните в английската литература т. нар. „Пророчества на Мерлин“ и сравнението между различни породи кучета и класи в човешкото общество в „Макбет“.

„Нито един шекспиролог досега не е обръщал внимание на този ръкопис и той е бил непопулярен. Но нашият анализ показва, че Трактатът за бунтовете не само е сред Шекспировите източници на вдъхновение, а е и един от най-влиятелните такива извори изобщо“, твърдят Маккарти и Шлютер, които подготвят публикуването на резултатите от изследването си заедно с Британската библиотека.

Америка за България

Взимайки един пример от творчеството на Шекспир – откриващия монолог на глостърския дук в „Ричард III” – учените веднага забелязват, че софтуерът засича тясно сходство в следните осем ключови думи: „огледало“, „пропорции“, „красота“, „черти“, „изродство“, „свят“, „сянка“, „природа“. След прекарването на тези думи през търсене из голям английски литературен корпус, те установяват, че никъде освен у Нот и Шекспир не се случва и осемте да се засичат в един и същи пасаж, състоящ се от общо 200 лексикални единици. Вероятноста за случайно съвпадение на така съпоставени изрази е минимална.

„Кратък трактат за бунтовете и бунтовниците“ от Джордж Нот ще бъде публикуван на 16 февруари от издателство Boydell & Brewer.

ДС