Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Издигаха детска градина, откриха етруска гробница

Важна находка по време на рутинен археологически оглед преди нов строеж – гробница с камера и коридор, подобна на микенските и тракийските

Околността на Ортино печели голямо културно богатство.  - Издигаха детска градина, откриха етруска гробница

Околността на Ортино печели голямо културно богатство.

Гробница с камера и дромос (коридор) от етруския период е открита в Ортино, Италия, по време на археологически оглед преди началото на строеж на детска градина, пише италианското издание „Ил Тирено“. Важното откритие доведе до временно спиране на строежа и промяна на плановете, докато техническите лица очакват нови разпореждания от строителния надзор.

Засега разкопките показват наличието на етруска гробница, снабдена с коридор без покрив, изрязан директно в терена. В идните седмици работата ще продължи, за да се получи нова информация за размерите на откритието. Това е втората антична гробница с подобни характеристики от етруския град. Тя напомня на известната гробница от Популония, както и на други гробници от древния Балкански полуостров.

Околността на Ортино печели голямо културно богатство. През декември 2013 местните власти започват проект за нова детска градина, но той се забавя заради риск от наводнения. Допълнителни административни и технически пречки спъват строежа до тази година, когато рутинният оглед на археолози разкрива входа на етруската гробница. Тя има типичната форма на кошерообразна куполна камера от дялани камъни с един отвор, от двете страни на който се издигат ниските зидове на дромоса или коридора.

През Античността, когато нивото на терена е било по-ниско, куполът се е издигал над земята и вероятно е бил засипан с допълнителна изкуствена могила от пръст, покрита с тревни чимове. Дромосът, за разлика от практиката при египетските и може би балканските гробници, също е бил засипан, а не употребяван за култови действия. В това отношение етруските и изобщо старите населения на Италия си приличат с келтите.

Гробницата е от периода на културата Виланова. Случайното ѝ откриване променя плановете за строеж. Детската градина ще бъде издигната на съседно място извън зоната на археологическата находка. Историческият терен ще бъде запазен.

Куполът на гробницата е незасегнат от строителна техника и археолозите се надяват, че вътре е напълно съхранено погребението на знатен етруск, може би със семейството му и евентуални погребални дарове.

През 2015 във Франция беше открита голяма келтска „княжеска” гробница. В нея бяха открити ценни предмети, включително вносни гръцки съдове с висока стойност. Във Великобритания наскоро, само в рамките на няколко месеца, също на два пъти бяха откривани ценни съкровища.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах