Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мумия с удивителни обувки открита в Монголия

Погребана в Алтайските планини преди 1500 години

Обувките на мумията приличат на съвременни. - Мумия с удивителни обувки открита в Монголия

Обувките на мумията приличат на съвременни.

Мумия с удивително добре запазени дрехи и обувки е открита в Алтайските планини, Монголия, съобщават чуждите медии. Според археолозите тялото вероятно е на жена, живяла преди 1500 години. 

Учените бавно разопаковат катовете одежди на мумията. Засега се виждат едната й ръка и стъпалата, обути в съвременно изглеждащи обувки. Специалистите твърдят, че това е първото цялостно тюркско погребение в Монголия, а вероятно в цяла Централна Азия. Находката показва вярванията и ритуалите на тюрките.

Останките са открити на височина 2800 метра.

В червено на картата е посочено мястото, на което е открито погребението.

В червено на картата е посочено мястото, на което е открито погребението.

„Тази личност не е била от елита и според нас е по-вероятно да е от женски пол, защото в гроба няма лък. В момента бавно и внимателно разопаковаме тялото и когато завършим този процес, специалистите ще могат да бъдат по-конкретни“, коментира ученият B. Сухбаатар от музея „Ховд“.

Едната ръка на мумията е сравнително запазена.

Едната ръка на мумията е сравнително запазена.

Тялото е било погребано заедно с кон. Край мумията са открити множество вещи, представящи забележителен поглед към живота в Монголия през 6 век – седло и юзда за коня, керамична ваза, желязна кана, дървена купа, овча глава, плъстена торба с овнешки и кози кости в нея, малък кожен калъф за чаша.

Останките от седлото

Останките от седлото

Тюрките завладяват района между Централна Азия и Сибир през VI век пр. н. е. Първото им споменаване е в китайски текст, който се говори за тюрки и согдианци около Пътя на коприната. Тюрките създават свои собствени азбуки, имат собствен език и са били известни с поредица от символи, включващи вълци и син цвят. Според някои източници думата „тюркоаз“ произлиза от думата „тюркски“.

Днес съвременните тюрки живеят в Азия и Източна Европа. През 2003 г. ДНК анализ разкри, че скелети, намерени в гробница на 2000 години, съдържат гени, които се срещат и при съвременните тюрки.

Преди две години археолози откриха – отново в Алтайските планини, гроб, за който се смята, че е на тюркски воин. Тюрките са били погребвани с различни ценности, с които да стигнат до другия свят. В находката от 2014-та предполагаемият тюркски войн е бил погребан с коня си и музикален инструмент. Погребението не е признато за цялостно поради липсата на други вещи.

Красиви бродерии красят дрехата на мумията.

Красиви бродерии красят дрехата на мумията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg