Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Открита е неиздавана новела на Фицджералд

Нарича се „Температура“ и се смята за изгубена от десетилетия

Намереният текст разказва историята на алкохолизиран писател от Лос Анжелис, който узнава, че е сърдечно болен. Разказът напомня живота на Ф. Скот Фицджералд. - Открита е неиздавана новела на Фицджералд

Намереният текст разказва историята на алкохолизиран писател от Лос Анжелис, който узнава, че е сърдечно болен. Разказът напомня живота на Ф. Скот Фицджералд.

Почти 76 години след смъртта на Франсис Скот Фицджералд, кратка негова творба от месец юли 1939 г. ще бъде публикувана в интернет. Новелата от около 8000 думи разказва историята на алкохолизиран писател със сърдечно заболяване, съобщава „Фигаро“.

„Странд Магазин” открива поредното неиздавано произведение. След находката на разказ от Джон Стайнбек, месечното английско списание се е добрало до новела на Фицджералд, загубена от десетилетия. Озаглавена „Температура”, тя е от около 8000 думи и датира от месец юли 1939 г.

Главният редактор на „Странд Магазин”, Андрю Ф. Гули, открива творбата в началото на годината, докато ровел в архивите на писателя в Принстънския университет.

Фицджералд я създава една година преди смъртта си. По това време писателят се е преместил в Холивуд, за да се посвети на писането на сценарии за филми, но не е имал никакъв успех. Пренебрегвайки агента си – Харълд Обер, авторът изпратил сам новелата си на „Сатърдей Ивнинг Поуст”, който обаче отказва да го публикува.

Намереният текст разказва историята на алкохолизиран писател от Лос Анжелис, който узнава, че е сърдечно болен. Разказът напомня живота на Ф. Скот Фицджералд – писателят също води дълга битка с алкохола, преди да умре от сърдечна криза на 21 декември 1940-а на 44-годишна възраст.

Новелата може да се прочете на страниците на „Странд Магазин”, а според сайта Vulture, след три месеца ще бъде публикувана и в интернет сайта на списанието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg