Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открита е последната вила на Октавиан Август

Разкошно имение край Неапол, притежавано от наследника на Юлий Цезар

Надписи на постаментите на статуите, открити на археологическия обект, сочат, че вилата е била притежание на император Октавиан. - Открита е последната вила на Октавиан Август

Надписи на постаментите на статуите, открити на археологическия обект, сочат, че вилата е била притежание на император Октавиан.

Италиански и японски археолози са разкрили останките на забележително имение от първи век, принадлежало на Юлиево-Клавдиевата династия. Вероятно това е последната вила, притежавана от император Гай Юлий Октавиан Август, управлявал еднолично Римската империя от 14 г. пр. Хр. до 14 г. сл. Хр.

Руините на разкошното жилище се намират в Старца дела Реджина, недалеч от градчето Сома Везувиана, в полите на вулкана Везувий и един от най-гъстонаселените райони на антична Италия. Изригване на Везувий е причината за гибелта на процъфтяващите римски градове Помпей и Херкулан в непосредствена близост, около 60 години след смъртта на Август.

Разкопките във вилата са доведени до завършек след 14-годишни усилия на археологическия екип. На 1 декември 2016 г. мястото е посетено от проф. Сатоши Муцуяма от Токийския императорски университет, който финансира работата от 2002-а, от археолога Антонио де Симоне от Неаполитанския университет „Сестра Орсола Бенинказа” и от служители на италианското Министерство на културата.

Де Симоне заявява пред сайта „Arts, Culture & Style“, че досега са разкопани над 2500 кв. м. от обекта. Възможно е разкопките да бъдат подновени, защото все още под земята има неразкрити, потенциално интересни части от по-голям комплекс около впечатляващата собственост на някогашната династия.

Последното откритие е голяма водна цистерна с площ от 30 на 10 м.

Археолозите първоначално са смятали, че комплексът е от втори век сл. Хр., от времето на друга забележителна династия императори – тази на Антонините, чието управление е смятано от класическия историк Едуард Гибън за „най-щастливия период в човешката история”. Но в хода на работата попадат на статуи отпреди смъртоносното изригване на Везувий през 79 г.

Надписи на постаментите на статуите сочат, че вилата е била притежание на император Октавиан. Вероятно това е имението, в което той умира на 76-годишна възраст, заобиколен от семейството си, десетилетия след като е умиротворил римския свят и е спечелил последната гражданска война, избухнала след убийството на осиновителя му Цезар. И Цезар, и Октавиан Август са почитани като богове след смъртта си.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах