Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открита кръв от динозавър на 75 милиона години

Клетките били във фосили на древно влечуго

Хищните раптори във филма „Джурасик свят“ са генетично създадени в лаборатория. Но това е чиста фантастика. - Открита кръв от динозавър на 75 милиона години

Хищните раптори във филма „Джурасик свят“ са генетично създадени в лаборатория. Но това е чиста фантастика.

Британски палеонтолози откриха фосилизирана кръв в останки на влечуго, живяло преди 75 милиона години, съобщава списание „Попюлър Меканикс“.

Екипът на Сюзан Мейдмънт изследвал с електронни микроскопи фосили на динозавър, които били в толкова лошо състояние, че Музеят по естествена история в Лондон разрешил да бъдат натрошени. В частиците била открита приличаща на кръв субстанция. След като била проучена, станало ясно, че това действително е кръв.

„Започнахме проекта с голяма доза скептицизъм, затова днес сме особено щастливи да съобщим, че открихме фосилизирани червени кръвни клетки“, обяви изследователката Сюзън Мейдмънт. Тя обаче държи да предупреди най-страстните фенове на митичните влечуги: „Джурасик Парк все още не е готов да отвори вратите си!“

Филмът „Джурасик свят“ интерпретира фантастичната идея какво би било, ако учените могат да създават динозаври от генетичен материал в лаборатории. В действителност това е невъзможно.

Палеонтоложката Мейдмънт уточнява, че в проучените фосили в Музея по естествена история в Лондон не е бил открит генетичен материал.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg