Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открити 9 планети, подобни на Земята

Най-обещаваща е 1638b, която е около 60 процента по-голяма от Земята и малко по-близо до своята звезда

НАСА обяви откриването на още девет планети, които биха могли да крият живот, с което общият им брой стана 21. - Открити 9 планети, подобни на Земята

НАСА обяви откриването на още девет планети, които биха могли да крият живот, с което общият им брой стана 21.

Броят на планетите извън Слънчевата система, на които би могло да съществува живот, се удвои, след като НАСА потвърди откриването на близо 1 300 нови светове, 9 от които скалисти планети, годни за някаква форма на обитание.

Апаратът Кеплер търси земеподобни планети от май 2009 г. и преди настоящите резултати бе открил хиляди места из космоса, включително 12 в Зоната Златокоска – нито твърде горещи, нито твърде студени, за да бъдат годни за живот, отбелязва британският „Телеграф“.

На пресконференция в САЩ учените от НАСА обявиха, че са валидирани още 1284 нови планети – което е над два пъти повече от вече намерените досега 1041 светове. Почти половината са скалисти планети като Земята.

Все пак най-интересни са деветте планети в обитаемата зона. Най-обещаваща е 1638b, която е около 60 процента по-голяма от Земята и малко по-близо до своята звезда, с орбита от 259 дни. Ако беше в нашата Слънчева система, щеше да се намира между Земята и Венера.

Пол Херц, шеф на астрофизиците в щаба на НАСА във Вашингтон, заяви:

„Един от най-големите въпроси на всички времена е дали сме сами във Вселената. Живеем във време, когато човечеството може да даде научен отговор на този въпрос. И първата стъпка е търсенето на екзопланети.

Днешното съобщение увеличава драматично броят на известните екзопланети. Когато НАСА реши да построи и изстреля Кеплер, ние нямахме представа дали скалистите планети са обичайни или се срещат рядко. Благодарение на Кеплер сега знаем, че екзопланетите са често срещани, че повечето звезди в нашата галактика имат планетни системи и че част от тях са скалисти планети в обитаемата зона.“

Телескопът Кеплер, снимка: NASA

Телескопът Кеплер, снимка: NASA

Мисията Кеплер завършва догодина, а в следващите години апаратът ще бъде заменен от флотилия нови телескопи. Телескопът Джеймс Уеб, който ще бъде изстрелян през 2018-а, ще бъде способен да извлича от звездната светлина повече информация за атмосферата на на планетите, докато WFIRST ще открива следи от газове, които биха могли да докажат съществуването на живот.

„Крайната цел на нашето търсене е да открием светлина от обитаема екзопланета и да анализираме наличието на кислород, въглероден диоксид и метан, индикиращи наличието на биологична екосистема на планетата“, обясни д-р Херц.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах