СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Открити са Атланти, изваяни от Микеланджело

Скулптурите са изработени от полихромно дърво и датират от 1494 г.

След като е бил доказан периодът на създаването на скулптурите, са направени стилови сравнения с други доказани творби на Микеланджело.  - Открити са Атланти, изваяни от Микеланджело

След като е бил доказан периодът на създаването на скулптурите, са направени стилови сравнения с други доказани творби на Микеланджело.

Две неизвестни досега скулптури, приписвани на Микеланджело Буонароти, бяха представени пред обществеността в Швейцария. Фигурите на Атланти датират от 1494 г., изработени са от полихромно дърво и са преминали през серия от тестове, за да се установи кой е авторът им – прочутият италиански майстор.

Подробното изследване на творбите е извършено от Фондация „Арт рисърч“. Професор доктор Херман Кун от Мюнхен е изложил в задълбочен доклад анализа на пигментите и на свързващите компоненти. Разглеждането под микроскоп на повърхността и последователността на пластовете в напречните сечения и външния им вид доказват недвусмислено, че изображенията представляват първична и оригинална полихромия. Анализът потвърждава и епохата на изработката – около 1494 г., както и страната на произхода – Италия.

Експертът е представил и доклад за състоянието на скулптурите, което е окачествил като „много добро”. Въпреки факта, че са на повече от 500 години, външният им вид и оцветяването са безупречни.

Датировката е потвърдена и от доктор Джовани Бонани от Института по физика на частиците към Швейцарския федерален технологичен университет. За целта дървото е било подложено на ускорител масспектрометър (AMS), който показал, че предполагаемата година (1494) попада в доказаната времева рамка с вероятност от 100%.

След като е бил доказан периодът на създаването на скулптурите, са направени стилови сравнения с други доказани творби на Микеланджело. Не е открит нито един стилов елемент, който да не съвпада с творчеството на гениалния скулптор.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg