Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мощи на четирима светци открити в секретен фонд на НИМ

Костите са част от реликва, прибрана като военен трофей от екип на Богдан Филов по време на Първата световна война

Костите са слепени и са били поставени в правоъгълна ниша под изображение на Богородица. - Мощи на четирима светци открити в секретен фонд на НИМ

Костите са слепени и са били поставени в правоъгълна ниша под изображение на Богородица.

Останки на четирима светци са открити при реставрация на мощехранителница от секретен фонд на Националния исторически музей. Костите са слепени и са били поставени в правоъгълна ниша под изображение на Богородица, съобщават от ведомството на Божидар Димитров. Реликвата е част от военните трофеи, прибрани от екип на Богдан Филов в края на Първата световна война (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Надпис на гръцки език върху мощехранителница твърди, че мощите са на Свети Дионисий, Свети Панталеймон, Света Параскева и Свети Харалампий. Принадлежали са на манастир Косиница. Кутията, съхранявала костите, е  изработена от сребро и злато с висока проба. Завършена е от йеромонах Серафим на 25 март 1821 г., както личи от отлично съхранения надпис на гръцки език.

Moshti3

Манастирът „Света Богородица Косиница“ се намира край град Драма в Гърция. Основан е през Средновековието сред българска етническа общност и затова носи българско име. Гърците са го прекръстили на Икосифиница“ (двадесетте палми) и настояват, че винаги се е казвал така. Според Божидар Димитров, както личи не само от тази мощехранителница, но и от други документи, манастирът винаги се е наричал Косиница.

През 1917 г. български разузнавачи начело с Богдан Филов прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и тази мощехранителница. Находките са засекретени в специален фонд у нас, тъй като съгласно Ньойския договор трябвало да го върнем на Гърция. Разсекретяването им се извършва едва през 1992 г. от Божидар Димитров, съгласно договор с Гърция от 1964 г., когато предметите, прибрани от Филов, стават наша законна собственост.

Мощите ще бъдат експонирани скоро за поклонение в централната зала на Историческия музей.

Moshti1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90