Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открити са останки от първия фараон, решил да свърже Нил с Червено море

Артефактите намерени при разширението на Суецкия канал, което се открива днес

На 6 август Египет отваря разширението на Суецкия канал – основна част от програмата на президента Абдел Фатах ас Сиси за съживяване на икономиката на страната. - Открити са останки от първия фараон, решил да свърже Нил с Червено море

На 6 август Египет отваря разширението на Суецкия канал – основна част от програмата на президента Абдел Фатах ас Сиси за съживяване на икономиката на страната.

Голямо археологическо откритие бе направено по време на строителството за разширението на Суецкия канал, съобщава френската телевизия „Франс 24“. Работниците, копаещи по бреговете и околностите на Канала, намериха древни останки от стели на Рамзес ІІ и на Сезострис ІІІ – първият фараон, който смятал да свърже Нил с Червено море. Находките са вече изложени в Египетския музей в Кайро в специално крило, открито наскоро.

Според Махмуд Ал-Дамати, египетския министър по древностите, откритието е с огромна археологическа стойност:

„Тези находки са изключително важни, защото разказват за част от историята на страната и по-специално за излаза на Египет на изток”.

Стели, бижута, статуетки – списъкът на намерените ценности е дълъг.

„Между тях има бюстове и артефакти, които трябва непременно да се видят”, уверява Махмуд Ал-Хауаги, директорът на националния Египетски музей.

Откритието е добра вест за африканската държава, която все още страда от политическа нестабилност, а културно наследство е основно перо за икономиката й. Днес, 6 август, Египет отваря разширението на Суецкия канал – основна част от програмата на президента Абдел Фатах ас Сиси за съживяване на икономиката на страната.

Вижте кадри от разширението на Суецкия канал:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах