Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открити следи от изчезнала планета в Слънчевата система

Диамантени кристали - част от астероида 2008 TC3, който падна в Нубийската пустиня през 2008 г. - свидетелстват за загиналото небесно тяло

Диамантени кристали, част от астероида 2008 TC3 - Открити следи от изчезнала планета в Слънчевата система

Диамантени кристали, част от астероида 2008 TC3

Международна група астрономи от Швейцария, Франция и Германия, изучавала диаманти, намерени във вътрешността на метеорита „Алмахата Сита“, стигнала до извода, че небесното тяло е било част от разрушена протопланета с размерите на Меркурий или Марс, някога съществувала в Слънчевата система. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nature Communications.

Метеоритът с големи диамантени кристали беше част от астероида 2008 TC3, който падна в Нубийската пустиня в Судан през 2008 г. Той се отнася към урелитите – метеорити, образувани от едрозърнести породи – оливин и пироксен. В него бе открита висока концентрация на въглерод под формата на графити и диаманти.

Учените са пресметнали, че за образуването на диамантите, намерени в „Алмахата Сита“, е било необходимо налягане от над 20 гигапаскала. Това указва, че кристалите не са могли да възникнат в резултат от стълкновението с повърхността на Земята, а са се образували в недрата на голямо небесно тяло.

Това тяло най-вероятно е било планетезимал (зародиш на планета). Ако протопланетата е била не по-малка от Меркурий, диамантите биха се образували в центъра ѝ. Ако размерите ѝ са били сравними с тези на Марс – тогава кристалите щяха да се сформират по границата на ядрото и мантията. Според учените, резултатите от изследването са първото надеждно доказателство за съществуването на вече изчезнала планета в Слънчевата система.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах