Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откритието на НАСА: На Марс тече вода

Учените планират да изпратят астронавти на Червената планета

Учените намериха потвърждение на подозренията си, че на Червената планета има течаща вода. Снимка: NASA/JPL/University of Arizona - Откритието на НАСА: На Марс тече вода

Учените намериха потвърждение на подозренията си, че на Червената планета има течаща вода. Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

Голямата новина на НАСА, съобщена на извънредна пресконференция във Вашингтон, е че са намерили доказателства за наличието на течаща вода на Марс. Откритието на американската космическа агенция е революционно и означава, че на планетата вероятно съществуват форми на живот. Новината бе съобщена от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс и др.

Учените отдавна подозират, че на Марс може би има вода. Сега хипотезите им намират потвърждение – открити са хидратни соли, които доказват наличието на вода. Водата на Марс замръзва или се изпарява заради интензивните процеси на планетата, а през лятото се стича по кратерите на вулканите.

Ако вземете чаша вода на Марс, при 0 градуса тя ще замръзне – като на Земята. Но при 10 градуса по Целзий тя ще се изпари. Това показва защо е толкова трудно да се задържи вода на повърхността. Но ако има наличието на подходящите соли във водата, водата ще изпарява при по-високи температури, което ще й помогне да остане на повърхността.

Перхлорати са другите соли на планетата, които вероятно помагат на водата да се задържи на повърхността.

„Ние имаме само един пример за живот – и това е планетата Земя. Това, което открихме на Марс е, че там също би могъл да съществува живот. Но ние не знаем как е възникнал животът на Земята, не знаем и как би могъл да е започнал на Марс“, каза Мери Бет Вилхелм от Технологичния институт на Джорджия.

„Мисля, че вероятността да има живот някъде на Марс е много висока – заяви Алфред Макюън от Университета на Аризона в Тусон. – Може би има живот в кората на планетата – например микроби. Вероятно това ще е следващото нещо, което ще открием там. За мен възможността да открием живот под повърхността на Марс е много висока.“

Учените разкриха, че най-близките им планове са да изпратят още всъдеходи на Червената планета, а дългосрочно обмислят да пратят и астронавти.

Според изследователите от НАСА не само извънземни биха могли да използват водата на Марс. Това откритие всъщност е полезно за нас, защото един ден, когато кацнем там, вероятно ще бъдем в състояние да я използваме – примерно за гориво, за да потеглим обратно.

Учените заявиха, че не знаят откъде идва водата на Марс – предполагат, че се събира под повърхността. Казват, че не са открили следи от дъждове на планетата, но са откривали сняг. Преди 3,5-4 милиарда години там изглежда е имало огромни количества вода, защото все още има речни корита.

„Опитахме се да изчислите колко вода има на Марс – минимумът според нас е 100 000 кубически метра. Това голямо количество – но е в състояние на влажна почва, а не на водоеми“, обясни Алфред Макюън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах