Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Открито е продължение на „Портокал с часовников механизъм”

Според експерти книгата не е довършена, защото Антъни Бърджес осъзнава, че е писател, а не философ

Малкълм Макдауъл в кадър от филма на Стенли Кубрик „Портокал с часовников механизъм“ (1971) - Открито е продължение на „Портокал с часовников механизъм”

Малкълм Макдауъл в кадър от филма на Стенли Кубрик „Портокал с часовников механизъм“ (1971)

Неизвестен досега ръкопис на продължение на „Портокал с часовников механизъм” на Антъни Бърджес бе открит в архивите на писателя. „A Clockwork Condition” (Състоянието на часовниковия механизъм) е около 200 страници, събира размишленията на Бърджес за човешкото състояние и доразвива темите, поставени в романа му от 1962 г., съобщава Би Би Си.

„Портокал…“ проследява опита на държавата да „превъзпита” престъпен тийнейджър. А незавършеното продължение на най-известния роман на Бърджес е описан като „една част философски размишления, една част автобиография”. В ръкописа писателят е изложил и мнението си за екранизацията на книгата му от Стенли Кубрик. През 1971 г. режисьорът заснема филма „Портокал с часовников механизъм” с Малкълм Макдауъл в ролята на Алекс Деларж. Неговата садистична банда се занимава с грабежи, убийства, изнасилвания и мъчения в света на една тоталитарна държава. Филмът е изтеглен от киносалоните във Великобритания от самия Кубрик.

Едва след смъртта на режисьора през 1999-а филмът отново тръгва по екраните. В Америка „Портокал…“ постига голям успех в боксофиса и дори е номиниран за „Оскар” през 1972 г. (статуетката печели „Френска връзка”).

Ръкописът за „A Clockwork Condition” никога не е публикуван, намерен е сред документите в дома на Бърджес край Рим. След като имотът е продаден през 1993 г., архивите на писателя са преместени в Манчестър и описани от международната фондация „Антъни Бърджес”, която се грижи за наследството му. Там може да се срещне и обяснение на необичайното заглавие на книгата на живота му.

Фантастико

„През 1945 г., на връщане от армията, чух един 80-годишен лондончанин в пъб да коментира, че нещо е „толкова откачено, колкото портокал с часовников механизъм” – пише Бърджес в един откъс. – В продължение на почти 20 години исках да го използвам като заглавие на нещо… Това бе традиционна тропа и трябваше да озаглави творба, която комбинира мисълта за традицията с нетрадиционна техника.”

А продължението разширява контекста на „Портокал с часовников механизъм”, затвърждава мнението му за престъпление, наказание и упадъчното влияние на визуалната култура, обобщава проф. Андрю Бизуел, професор по английски в университета „Метрополитън” в Манчестър. Той смята, че Бърджес умишлено изоставя ръкописа си, защото осъзнава, че „е писател, а не философ”.

Бърджес все пак публикува автобиографичен роман, който се занимава със същите теми – „The Clockwork Testament, or Enderby’s End”, който излиза през 1974 г.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах