Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Открито е златно съкровище за над $1 млн. в потънал кораб

Намерено е от американско семейство край Маями

Монетите и златната верига, открити в останките на испанския кораб. - Открито е златно съкровище за над $1 млн. в потънал кораб

Монетите и златната верига, открити в останките на испанския кораб.

Американско семейство от Флорида намери съкровище, оценено на повече от един милион долара (903 000 евро) в останките на испански кораб, потопен през 1715 г. във водите на Атлантика, пише „Ел Мундо“.

Имането съдържа 51 златни монети с различна деноминация и златна верига с орнаменти, дълга 12 метра, съобщи Брент Брисбън, чиято компания 1715 Fleet-Queens Jewels LLC е собственик на правата върху останките на кораба.

Семейство Шмид, които се занимават с търсене на съкровища със собствения си кораб, не бяха открити за коментар. Брисбън заяви, че един от синовете на двойката е открил и извадил находката през юни във Форт Пиърс, на около 210 км северно от Маями.

Според Брисбън документите на кораба показват, че е превозвал стоки, оценени на около 400 милиона долара. Между най-ценните монети, намерени от семейство Шмид е един реал от 1715 г. с образа на испанския крал Фелипе V. В света са намерени само шест такива монети, затова реалът е високо оценен.

Според федералните и щатските закони, щатът Флорида ще получи 20% от намереното съкровище – тази част ще бъде изложена в щатски музей. Останалата ще бъде поделена между семейство Шмид и компанията на Брисбън.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90