Открито за секса

Ако имат проблем с обяснението на човешката анатомия пред учениците, учителите могат да го направят чрез  изкуството. На снимката: „Давид“ на Микеланджело, галерия „Академия“, Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Открито за секса

Ако имат проблем с обяснението на човешката анатомия пред учениците, учителите могат да го направят чрез изкуството. На снимката: „Давид“ на Микеланджело, галерия „Академия“, Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като бях малка, майка ми наричаше „по детски“ вагината пипа. И нали ме възпитава от малка, та се почна „Пипата това, пипата онова…“.

Станах на шест години и на морето, на вилата на Сатирата в Балчик, където почивахме, дойде една студентка от ВИТИЗ да посети преподавателката си, която почиваше на смяна заедно с нас. Бяхме пет-шест деца и някой от възрастните реши да ни запознае с момичето.

„Деца, да знаете, че това е кака ви Пипа!“, каза този някой.

Кака ни… пипа?!?! Ъъъъ… Е айде сетете се дали можех изобщо да се обърна към нея до края на престоя ѝ!

Америка за България

Та понеже много мислех как точно да се изразя най-кратко относно воплите на някакви объркани женици с окаян сексуален опит, които си го изкарват на децата, като вардят някой да не им рече „пенис“ и „вагина“, сетих се ей за тая моя биографична подробност.

И още нещо да добавя. В моето училище извикаха млад сексолог, който да ни говори за секса открито, когато бяхме в девети клас. Човекът дойде, нарисува пенис и вагина на дъската и взе да разказва неща, които ние знаехме. Когато започна да отговаря на анонимните ни въпроси (задавахме ги така, защото и класната беше в стаята и зорко бдеше кой какво що), човекът зяпна колко сме светнати. А бяхме „светнати“, защото някои вече правеха секс, а и в класа ни имаше деца, които за първи път донесоха порно списания на бащите си (тираджии предимно) в даскало, когато бяхме във втори клас. На техните страници за първи път видяхме такива неща, дето тези мили четвъртокласници от Перник не могат и да си представят. Това при строгия соц, нали…

Та щеше да е много добре, ако майка ми ме беше научила как се наричат органите на момчетата и момичетата с истинските им имена, а в училище се бяха усетили, че по-добре да знаем от преподавателите си за секса, отколкото да го учим по брутални картинки от хардкор порно списания, където фотографията беше направо медицинска…

Та оставете вероученията, религиите и моралните „традиции“! Гледайте века, в който живеем, и света, с който трябва да научим децата си да се справят. И нека рисуват пениси и вагини в час по сексуално възпитание, вместо да пишат тайно „к.р“ по разни места и от тръпката, че са написали „мръсна“ дума, да им… става.

Colibri april 2017

Текстът е от профила на Мария Касимова във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg