Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Открито за секса

Ако имат проблем с обяснението на човешката анатомия пред учениците, учителите могат да го направят чрез  изкуството. На снимката: „Давид“ на Микеланджело, галерия „Академия“, Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Открито за секса

Ако имат проблем с обяснението на човешката анатомия пред учениците, учителите могат да го направят чрез изкуството. На снимката: „Давид“ на Микеланджело, галерия „Академия“, Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като бях малка, майка ми наричаше „по детски“ вагината пипа. И нали ме възпитава от малка, та се почна „Пипата това, пипата онова…“.

Станах на шест години и на морето, на вилата на Сатирата в Балчик, където почивахме, дойде една студентка от ВИТИЗ да посети преподавателката си, която почиваше на смяна заедно с нас. Бяхме пет-шест деца и някой от възрастните реши да ни запознае с момичето.

„Деца, да знаете, че това е кака ви Пипа!“, каза този някой.

Кака ни… пипа?!?! Ъъъъ… Е айде сетете се дали можех изобщо да се обърна към нея до края на престоя ѝ!

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Та понеже много мислех как точно да се изразя най-кратко относно воплите на някакви объркани женици с окаян сексуален опит, които си го изкарват на децата, като вардят някой да не им рече „пенис“ и „вагина“, сетих се ей за тая моя биографична подробност.

И още нещо да добавя. В моето училище извикаха млад сексолог, който да ни говори за секса открито, когато бяхме в девети клас. Човекът дойде, нарисува пенис и вагина на дъската и взе да разказва неща, които ние знаехме. Когато започна да отговаря на анонимните ни въпроси (задавахме ги така, защото и класната беше в стаята и зорко бдеше кой какво що), човекът зяпна колко сме светнати. А бяхме „светнати“, защото някои вече правеха секс, а и в класа ни имаше деца, които за първи път донесоха порно списания на бащите си (тираджии предимно) в даскало, когато бяхме във втори клас. На техните страници за първи път видяхме такива неща, дето тези мили четвъртокласници от Перник не могат и да си представят. Това при строгия соц, нали…

Та щеше да е много добре, ако майка ми ме беше научила как се наричат органите на момчетата и момичетата с истинските им имена, а в училище се бяха усетили, че по-добре да знаем от преподавателите си за секса, отколкото да го учим по брутални картинки от хардкор порно списания, където фотографията беше направо медицинска…

Та оставете вероученията, религиите и моралните „традиции“! Гледайте века, в който живеем, и света, с който трябва да научим децата си да се справят. И нека рисуват пениси и вагини в час по сексуално възпитание, вместо да пишат тайно „к.р“ по разни места и от тръпката, че са написали „мръсна“ дума, да им… става.


Текстът е от профила на Мария Касимова във Фейсбук.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах