Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриваме европредседателството и в Брюксел, с Филхармонията

Сред знаменитостите на сцената са сопраното Соня Йончева и пианистът Людмил Ангелов

Прочутото българско сопрано Соня Йончева е част от концерта за европредседателството в Брюксел. Снимка Дарио Акоста - Откриваме европредседателството и в Брюксел, с Филхармонията

Прочутото българско сопрано Соня Йончева е част от концерта за европредседателството в Брюксел. Снимка Дарио Акоста

С концерт на Софийската филхармония ще бъде открито българското председателство на Съвета на ЕС и в Брюксел. Събитието ще се проведе на 1 февруари в центъра за изящни изкуства „Бозар”.

В проявата ще се включат знаменитости от симфоничната сцена – сопраното Соня Йончева и пианистът Людмил Ангелов. Филхармонията ще бъде под диригентството на Найден Тодоров, изпълнения ще има и хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева.

Програмата съчетава значими произведения както от българската класика и фолклор, така и от европейската музика. Ще прозвучат „Увертюра“ на Веселин Стоянов, „Корени“ на Александър Текелиев, четири арии от опери на Верди, Концерт за пиано и оркестър №. 2 от Фредерик Шопен, както и народните песни „Полегнала е Тудора“ и „Бре, Петрунко“.

На откриването в Брюксел ще присъстват президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите за българското председателство и на културата Лиляна Павлова и Боил Банов.
Сред гостите ще са представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци и почитатели на българското изкуство. Приветствие ще отправи генералният директор на „Бозар“ Пол Дюжарден.

Центърът за изкуства „Бозар“ е създаден след Първата световна война. Концертната му зала е с 2 200 места и е дом на Националния симфоничен оркестър на Белгия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах