Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриването на БГ Лувъра в снимки

Министърът на културата Петър Стоянович (вляво) откри плоча на входа на БГ Лувъра, на която са изредени имената на всички министри, работили по проекта, включително и неговото. Снимка: Румен Добрев - Откриването на БГ Лувъра в снимки

Министърът на културата Петър Стоянович (вляво) откри плоча на входа на БГ Лувъра, на която са изредени имената на всички министри, работили по проекта, включително и неговото. Снимка: Румен Добрев

Сградата на Националния музеен комплекс, наречен неофициално Български Лувър, бе открита четвъртък от министъра на културата Петър Стоянович. Стойността на проекта е 27,2 млн. лв. Началото на изпълнението му е поставено на 21 юни 2011 г., за край е приета датата 21 юни 2014 г.

Автор на проекта е архитект Янко Апостолов, който не присъства на събитието. Отсъства и художникът Светлин Русев – ръководител на работна група, която ще решава концепцията на бъдещия музей.

Три крила от сградата са готови до момента, предстои реконструкцията на четвъртото крило. Откриването на музея вероятно ще бъде наесен. Министерството на културата ще обяви конкурс за име на новия арт комплекс, макар че такъв имаше и по времето на Вежди Рашидов.

На въпрос защо не е поканил на събитието предшественика си Рашидов, Стоянович отвърна: „Този обект се открива от министъра, който в момента управлява. А и засега това не е музей, а просто сграда. На откриването на музея наесен ще поканим всичките 7 министри, по чието време е било работено по проекта“.

Вижте кадри от откриването на сградата: 

IMG_0305

IMG_0019

IMG_0024

 

IMG_0207

 

IMG_0033

Министърът на културата Петър Стоянович преди началото на събитието

IMG_0208

IMG_0205

IMG_0230

IMG_0240

IMG_0299

IMG_0297

IMG_0078

Министърът на културата Петър Стоянович и неговият съветник Борис Данаилов

Мирослава Кортенска - обявена от Бареков за бъдещ министър на културата, не пропусна събитието.

Мирослава Кортенска – обявена от Бареков за бъдещ министър на културата, не пропусна събитието.

 

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg