Откриват автокино в София със „Завръщане“ на Ники Илиев

В програмата ще влязат предимно съвременни български заглавия

Билетите за автокиното в София се продават за най-малко двама души, затова гледки като тази от кино на открито в САЩ ще бъдат рядкост. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Откриват автокино в София със „Завръщане“ на Ники Илиев

Билетите за автокиното в София се продават за най-малко двама души, затова гледки като тази от кино на открито в САЩ ще бъдат рядкост. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото кино у нас, което има разрешение да работи, се намира на „Цариградско шосе“. Столицата се сдобива с ново автокино, което предстои да бъде официално открито на 29 май на паркинга на „Техномаркет Макс“. Старт на „Пандемично автокино“ ще даде независимият филм „Завръщане“, превърнал се в най-гледаната българска продукция за 2019 г. Специален гост е режисьорът му Ники Илиев, който ще разкаже детайли „зад кулисите“ на продукцията. 

За да се различава от обикновените автокина, „Пандемичното“ ще организира концерти и други събития на живо преди някои от прожекциите си. На откриването на 29 май пред зрителите ще излязат Мариям Мовсесян, Ася Андонова, Светослав Славков и Стенли Петров от „Магнито бенд“. Поздрав ще отправи още DJ Efo. На 30 май предстои „Стендъп автомобилна комедия“, когато пред паркиралите зрители ще се представят популярният стендъп комик Иван Кирков и негови колеги. Събитието ще трае час и няма да бъде последвано от филмова прожекция. На 31 май следва още една прожекция на „Завръщане“.

Идеята за автокиното по време на пандемия хрумва на Мая Иванова и Станислав Стоянов, представители съответно на „Даймънт ивент“ и на „Перфект Оператионис“ ЕООД. Вдъхновяват се за организацията, виждайки как автокината на Запад процъфтяват, докато салоните остават затворени заради коронавируса. Организацията е направена така, че да няма пряк контакт между гостите. Храни и напитки ще могат да се взимат от специална количка, която ще бъде придвижвана от персонал, напълно спазващ хигиенните изисквания.

В програмата на киното ще влизат предимно български филми, като с това организаторите се надяват, че ще подкрепят киноиндустрията у нас.

Америка за България

Билетите за трите събития са в продажба онлайн.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3