Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриват Бронзовата къща, защо?

От Общината казват, че ще стои до края на 2018-а, но авторът Деянофф твърди, че ще краси София още една година

Покрай колизиите около изграждането на Бронзовата къща, естетическите ѝ качества останаха на заден план. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Откриват Бронзовата къща, защо?

Покрай колизиите около изграждането на Бронзовата къща, естетическите ѝ качества останаха на заден план. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бронзовата къща най-сетне ще бъде открита. Една година след появата на идеята в публичното пространство, инсталацията ще бъде и официално представена на столичната общественост. Но и без тези церемонии произведението се радва на голяма популярност в София, защото това отдавна не е просто произведение на съвременното изкуство – с последователните си етапи творбата има всички качества на фарс.

В съобщението за събитието се подчертава, че проектът е „видим символ на приятелството и връзките“ между Австрия и България. Но на откриването, освен автора Пламен Деянофф, ще присъстват единствено представители на Австрия – Андреа Вике, посланик на Република Австрия у нас, Николаус Шафхаузен, директор на „Кунстхале – Виена“ и Бернхард Хайнц, председател на УС на Фондация „Пламен Деянофф“. Партньорите от Столична община липсват – обяснимо, след като изпълнението се забави толкова, че авторът едва успя да го завърши към края на българското европредседателство, в чиято чест бе обявено поставянето му. Но истинският шок за Кметството дойде с изказването на Деянофф пред публика в „Кунстхале“ по-рано тази година. В него той обяснява как заблуждавал българската общественост, за да осъществи проекта си, а нашите политици „от Общината“ го учели как се заобикалят законите и работата да стане без конкурс. От Столична община тогава заявиха, че очакват извинение от автора. Не го получиха, но си замълчаха, защото от австрийското посолство продължиха да подкрепят Деянофф – все пак за построяването му, по думите на скулптора, са отишли милиони евро.

Общинарите отговориха подобаващо, облагородявайки терена наоколо с трева, храсти и осветление без особено да бързат – Деянофф твърди, че е завършил израждането на скулптурата на 27 юни, а осветлението бе монтирано през септември. Междувременно обявиха конкурс за нова инсталация за мястото, което ще се превърне в постоянна площадка за временни произведения на изкуството.

Преди време от Столична община заявиха пред „Площад Славейков“, че инсталацията ще остане до края на годината – така че след два месеца тя трябва да бъде демонтирана. Авторът Деянофф обаче съобщи днес по БНТ, че произведението му ще остане една година. Но не уточни от кога започва броенето – от започването на градежа му или от откриването на 22 октомври.

В студиото на предаването „Култура.бг“ най-сетне бе съобщена цената на произведението, в която влиза  поставянето му – 2 млн. евро, дадени от австрийска страна. Това прави Бронзовата къща най-скъпото произведение на изкуството, поставено в публичното пространство у нас след 1989 г.

Вижте още: КРАЯТ НА БРОНЗОВАТА КЪЩА: НАЧАЛО ЗА НОВИ ИНСТАЛАЦИИ

Но в момента на Столична община не ѝ е до Деянофф и Бронзовата къща, днес от 12 ч. предстои протест с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова „за цялостно творчество“, провокиран от ремонтите в центъра на София.

Откриването на Бронзовата къща ще бъде на 22 октомври от 20 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg