Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откриват Епископската базилика в Пловдив през септември

На 11 юни чужди дипломати ще оставят своите благопожелания за бъдещето на музейния комплекс

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“ - Откриват Епископската базилика в Пловдив през септември

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“

Епископската базилика на Филипопол, една от най-големите раннохристиянски църкви на територията на България, ще бъде открита през септември 2019-а – в годината, в която Пловдив е европейска столица на културата. На 11 юни предстои първото събитие в нея – посланици от различни държави ще оставят своите благопожелания за бъдещето на музейния комплекс.

„Братство всекиго. Без да гледаме на вяра и народност“ ще е мотото на начинанието в Пловдив във вторник, когато дипломати от различни държави ще се съберат пред храма и ще отправят своите послания – за вяра в споделените ценности на разбирателство, уважение и единство. Те ще бъдат гравирани на стена до бъдещия вход към Епископската базилика. На събитието ще бъдат експонирани и част от великолепните мозайки, открити на обекта.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малка част от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, преддверие и открит двор с колонади е оцеляла във времето, но около 2 хил. кв. м многоцветни мозайки са се съхранили във времето.

Фондация „Америка за България“ влага 8,2 млн. лв. за пълното археологическо проучване, реставрация и социализация на обекта. За да проектира музейния комплекс, най-голямата филантропска организация у нас покани американския архитект Лий Х. Сколник и екипа му от „Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership“. Сколник и неговото студио са автори и на проекта на първия интерактивен детски музей на Балканите „Музейко“ в София, техен е дизайнът и на преобразените детските отделения на Университетската многопрофилна болница „Пирогов“.

С иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки, музейният комплекс „Епископска базилика на Филипопол“ ще пресъздаде духа на древния Пловдив и неговото богато мозаечно наследство.

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“

Целта е Базиликата не просто да остане като част от историческите забележителности на Пловдив, но и да се наложи като културен, туристически и общностен център.

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90