Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Откриват Епископската базилика в Пловдив през септември

На 11 юни чужди дипломати ще оставят своите благопожелания за бъдещето на музейния комплекс

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“ - Откриват Епископската базилика в Пловдив през септември

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“

Епископската базилика на Филипопол, една от най-големите раннохристиянски църкви на територията на България, ще бъде открита през септември 2019-а – в годината, в която Пловдив е европейска столица на културата. На 11 юни предстои първото събитие в нея – посланици от различни държави ще оставят своите благопожелания за бъдещето на музейния комплекс.

„Братство всекиго. Без да гледаме на вяра и народност“ ще е мотото на начинанието в Пловдив във вторник, когато дипломати от различни държави ще се съберат пред храма и ще отправят своите послания – за вяра в споделените ценности на разбирателство, уважение и единство. Те ще бъдат гравирани на стена до бъдещия вход към Епископската базилика. На събитието ще бъдат експонирани и част от великолепните мозайки, открити на обекта.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малка част от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, преддверие и открит двор с колонади е оцеляла във времето, но около 2 хил. кв. м многоцветни мозайки са се съхранили във времето.

Фондация „Америка за България“ влага 8,2 млн. лв. за пълното археологическо проучване, реставрация и социализация на обекта. За да проектира музейния комплекс, най-голямата филантропска организация у нас покани американския архитект Лий Х. Сколник и екипа му от „Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership“. Сколник и неговото студио са автори и на проекта на първия интерактивен детски музей на Балканите „Музейко“ в София, техен е дизайнът и на преобразените детските отделения на Университетската многопрофилна болница „Пирогов“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

С иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки, музейният комплекс „Епископска базилика на Филипопол“ ще пресъздаде духа на древния Пловдив и неговото богато мозаечно наследство.

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“

Целта е Базиликата не просто да остане като част от историческите забележителности на Пловдив, но и да се наложи като културен, туристически и общностен център.

Визуализация на проекта за музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3