Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриват паметника на цар Самуил на 8 юни

Българският владетел висок 6,2 метра

Паметникът на Самуил – дни, преди да бъде официално открит край базиликата „Св. София“. Снимка: БГНЕС - Откриват паметника на цар Самуил на 8 юни

Паметникът на Самуил – дни, преди да бъде официално открит край базиликата „Св. София“. Снимка: БГНЕС

Първият паметник на цар Самуил в София ще се извиси край базиликата „Света София“ на 8 юни. На тази дата, в 12 часа, е насрочено официалното откриване на монумента – с всички държавни почести, по думите на заместник-кмета на столицата Тодор Чобанов, който представи скулптурата, дело на Александър Хайтов, пред журналисти във вторник.

Фигурата на царя е 4 метра и ще стои върху постамент от 2,20 м. С размерите си тя, макар и с малко надвишава паметника на Самуил в Скопие, който съседна Македония припознава като свой владетел.

Монументът изобразява българския цар изправен, с меч в едната ръка, а в другата с патриаршески кръст. Основен елемент в монумента са очите, чийто поглед е устремен надолу. Те са направени от полускъпоценни камъни и се очаква да придобиват особен блясък по залез слънце.

В момента България е единствената европейска столица без паметник на владетел в центъра си, призна Чобанов. Този пропуск обаче ще бъде компенсиран идната седмица.

„Каним всички граждани да заповядат на церемонията, която ще бъде подобаваща на мащаба на личността”, добави Чобанов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg