Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откриват с Ел Греко БГ Лувъра

24 май с оригинали на подранилия модернист

Ел Греко, детайл от "Погребението на граф Оргас" - Откриват с Ел Греко БГ Лувъра

Ел Греко, детайл от "Погребението на граф Оргас"

БГ Лувърът ще бъде открит с творби на Ел Греко. Творбите на ренесансовия художник, смятан за предтеча на модерното изкуство, ще ни бъдат предоставени след споразумение във вторник между министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на образованието, културата и спорта на Испания Хосе Игнасио Верт Ортега. Българският скулптор в момента е на официално посещение на Иберийския полуостров.

Изложбата ще бъде организирана при възможно най-кратки срокове, защото Националният музеен комплекс ще бъде официално открит на 24 май. В българската делегация в Испания е заместник-директорът на Националния музеен комплекс Яра Бубнова, която отговаря за направление „Чуждестранно изкуство” в института. Веднага след срещата на двамата министри Бубнова проведе работна среща с директора на музея „Ел Греко” в Толедо Хуан Антонио Гарсия Кастро.

Рашидов има предвидени срещи и с видните колекционери Педро А. Сера и Бернардо Кетглас, с които ще се договаря да представят в София произведения от своите сбирки на Пабло Пикасо и Хуан Миро. И двамата са в настоятелството на Музея за съвременно изкуство на Балеарите.

„Испания може да стане фокусна страна при откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. „500”, като организираме за целта гостуваща експозиция с творби на най-прочутите творци на тази страна”, каза министър Вежди Рашидов. Испанският домакин предлага да представим в родината му изложба с образци на българска иконописна школа.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg