Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откривателката на костите на Ричард III гостува в София

Д-р Тури Кинг ще разкаже пред българска публика за разкриването на 500-годишна загадка

През август 2012-а Лестърският университет предприема един от най-амбициозните археологически проекти Grey Friars.  - Откривателката на костите на Ричард III гостува в София

През август 2012-а Лестърският университет предприема един от най-амбициозните археологически проекти Grey Friars.

Мрачната сянка на крал Ричард III надвисва над тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката. Специален гост на събитието, с презентация на 13 май, ще бъде д-р Тури Кинг – изследователката, ръководител на екипа, работещ по ДНК идентификацията на монарха. Както е известно, тленните му останки бяха отрити през 2012 г. – половин хилядолетие след смъртта му. Благодарение на усилията на Кинг, днес е сигурно, че скелетът е именно на владетеля, управлявал Острова само две години, но също и последният крал, загинал на бойното поле.

През август 2012-а Лестърският университет предприема един от най-амбициозните археологически проекти Grey Friars. По време на начинанието, археолози, историци и ДНК експерти обединяват сили, за да открият тленните останки на английския крал. Подробности за откриването на Ричард III под паркинг в града и за установяването на неговата самоличност (поставило под известно съмнение дори и легитимността на настоящия монарх) ще чуем лично от д-р Тури Кинг.

Вижте още: ДНК АНАЛИЗ НА КОСТИТЕ НА РИЧАРД ТРЕТИ ПОСТАВИ ПОД СЪМНЕНИЕ ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА

Но това откритие далеч не е сензация. Част от любопитните моменти са някои въпросителни, които възникват по отношение на кръвната линия на кралската фамилия. Причината се крие в това, че екипът не е открил съответствие с живи роднини на Ричард III по бащина линия. Дали това означава, че някъде в родословното дърво на кралската фамилия може да е имало изневяра?

Истината е, че не този историко-политически аспект вълнува учените. В множество свои интервюта д-р Кинг отхвърля журналистическите въпроси и спекулации, които опитват да насочат вниманието на обществото именно към оспорване синята кръв на Елизабет I. За екипа от университета в Лестър откритието няма политически характер, a чисто научен.

Вижте още: СЛЕД 500 ГОДИНИ РИЧАРД III ПОГРЕБАН С ПОЧЕСТИ

Докато учи Биологична антропология в Университета в Кеймбридж, Кинг се замисля дали генетиката не може да бъде съчетана с археологията, историята и антропологията в интердисциплинарен проект. Тази идея я отвежда в университета в Лестър, където завършва магистърска степен по молекулярна генетика и заедно с проф. Марк Джоблинг изследват Y хромозомата. Именно този интерес на д-р Кинг е двигател на целия проект за търсенето на Ричард III.

Презентацията си д-р Тури Кинг ще изнесе на Голямата сцена на Театър „София“ на 13 май от 20,30 часа. Цената на билетите е 5 лева, като за пенсионери важи намаление – 4 лв.

Вижте още: РИЧАРД ТРЕТИ Е ПИЛ И ЯЛ НАИСТИНА КАТО КРАЛ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg