Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откривателят на ДНК получи обратно продадения си за $4 млн. Нобел

Върна му го руският милиардер Алишер Усманов, който откупи медала на търг през 2014 г.

„Белите хора може и да мислят, че всички раси се раждат с еднаква интелигентност, но онези, които са имали работа с тъмнокожи служители, знаят, че това не е така“, заяви изследователят Джеймс Уотсън и кариерата му се срина за миг. - Откривателят на ДНК получи обратно продадения си за $4 млн. Нобел

„Белите хора може и да мислят, че всички раси се раждат с еднаква интелигентност, но онези, които са имали работа с тъмнокожи служители, знаят, че това не е така“, заяви изследователят Джеймс Уотсън и кариерата му се срина за миг.

87-годишният учен Джеймс Уотсън отново е собственик на Нобеловия си медал, присъден му през 1962 г. за откритието на структурата на ДНК. Миналата година Уотсън, низвергнат в научните среди заради расистки и хомофобски изказвания, продаде медала си на търг за 4,1 милиона долара. Той бе откупен от руския милиардер Алишер Усманов именно с цел да го върне на Уотсън. Това се случи на церемония в Руската академия на науките на 17 юни, преди нобелистът да изнесе лекция на тема „От структурата на ДНК към лечението на рака“.

Една от основните движещи сили в живота и кариерата на Уотсън винаги е била бързината – в книгата си „Да избягваш скучните хора“ той казва, че успехът често идва при онзи, който действа пръв, а не при този, който е по-способен от конкурентите си. Навярно не е и случайно, че Уотсън е най-младият член на екипа, открил модерна на двойно спиралната структура на ДНК през 1962 г. Тогава той е само на 24 години.

Повече от 25 години изследователят е ръководител на лабораторията „Колд спринг харбър“ в Ню Йорк, посветила се на изследването на рака. В началото на 90-те Джеймс Уотсън стартира проекта „Човешки геном“, целящ създаването на карта на човешкия геном чрез определяне на последователността от нуклеотиди на ДНК.

Непремерени изказвания на нобеловия лауреат обаче го засилиха към академичната пропаст в последните години. В интервю за британския „Сънди Таймс“ през 2007 г. той изразява загриженост за бъдещето на Африка, защото „белите хора може и да харесват да мислят, че всички раси се раждат с еднаква интелигентност, но онези, които са имали работа с тъмнокожи служители, знаят, че това не е така“. Освен това Уотсън е заявявал, че черните имат по-силно либидо от белите, но въпреки това твърди, че „не е расист в онзи смисъл на думата“.

Ученият се забърка и в друг скандал след предложение да се използва генното инженерство, за да се направят всички жени красавици, а майките да се избавят от хомосексуалните си деца още преди раждането им.

„Жената има право на аборт, ако тестовете показват, че детето ѝ може да има склонност към хомосексуализъм“, заявява Уотсън. По-късно той се отмята от думите си с твърдението, че е говорил само теоретично.

Заради своите противоречиви коментари през 2007 г. той е отстранен от поста си в нюйоркската лаборатория, научните организации се надпреварват да му отнемат присъдени почетни символи, отказват му се каквито и да било изяви на конференции, конгреси и симпозиуми. Така се стига и до решението му да продаде нобеловия си медал, за да се издържа.

В Русия обаче Джеймс Уотсън е на почит. Освен че местният милиардер Усманов му върна медала, Уотсън получи и титлата почетен професор в Московския държавен университет. Самият лауреат на церемонията на 17-и е коментирал, според РИА Новости, че няма да продаде отново медала си, защото това би поставило в нелепа ситуация и самия нето, и Усманов.

„Руският народ чрез Алишер Усманов по свой начин ми благодари за моите изследвания, за написаните от мен книги, за приноса за развитието на науката в целия свят – заявил нобелистът в Москва. – Да усетиш, че те уважават и обичат, е много приятно.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg