Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Откривателят на ДНК продава Нобела си

Джеймс Уотсън останал без пари, след като бил отлъчен от научните среди

Джеймс Уотсън се превръща в персона нон грата в своите среди, след като заявява, че африканците имат по-ниска интелигентност от хората със светъл цвят на кожата. - Откривателят на ДНК продава Нобела си

Джеймс Уотсън се превръща в персона нон грата в своите среди, след като заявява, че африканците имат по-ниска интелигентност от хората със светъл цвят на кожата.

Джеймс Уотсън, световноизвестния биолог, открил структурата на ДНК, е решил да предложи Нобеловата си награда за продан. Причината е, че останал без средства, след като бил отлъчен от научната общност.

Биологът ще предложи медала си, спечелен през 1962 г., защото „никой в действителност не иска да признае, че съществувам“.

От аукционната къща „Кристис“ твърдят, че това е първата Нобелова награда, която ще бъде продадена от живия си притежател, и цената й може стигне 3, 5 млн. долара. Търгът ще се проведе в четвъртък в Ню Йорк. Наддаването ще тръгне от 2,5 млн долара.

Пред „Файненшъл таймс“ Уотсън казва, че би искал да използва парите от продажбата, за да си купи картина на Дейвид Хокни. Биологът обеща, че ще с част от постъпленията ще направи дарения на институциите, в които е учил, например Чикагския университет, където е получил бакалавърската си степен, и Клеър Колидж, Кеймбридж.

Джеймс Уотсън предизвика силно обществено негодувание през 2007 г., когато заяви, че хората с африкански произход са по-малко интелигентни от онези със светъл цвят на кожата. Уотсън призна, че след скандалното си изявление доходите му са се сринали и е бил принуден да се оттегли от Cold Spring Harbor Laboratory в Лонг Айлънд, Ню Йорк. В момента е единствено почетен член на лабораторията. „Тъй като се превърнах в персона нон грата, аз бях уволнен от бордовете на компанията и останах без никакви доходи“, обясни Уотсън.

Представител на „Кристис“ твърди, че не очаква полемиките около расистките твърдения на Джеймс Уотсън да възпрат потенциалните купувачи на наградата му: „Това е най-великият жив учен. Можем да открием вина за какво ли не у много от най-значимите в историята фигури – но откритията им надхвърлят човешките слабости.“

Уотсън казва, че иска един ден децата му да продадат на търг и ръкописа му за откриването за ДНК спиралата. „Тя ще бъде на много по-висока стойност от наградата ми, ще струва най-малко 10 милиона долара“, казва той.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС