Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Откровено от Министерството на културата: Зрителите са много, това е проблем

Няма откъде да намерим 4,7 млн. лв. за началото на сезона, твърди Боил Банов

Боил Банов, зам.-министър на културата, обвинява за катастрофата в театрите управлението на министър Петър Стоянович. - Откровено от Министерството на културата: Зрителите са много, това е проблем

Боил Банов, зам.-министър на културата, обвинява за катастрофата в театрите управлението на министър Петър Стоянович.

Зрителите в театрите са много, това е основен проблем в културата. Това заяви напълно откровено зам.-министърът на културата Боил Банов в по БНР.

„Има два основни проблема, които влияят изключително на проблемите с бюджета за култура тези години, – обяснява Банов. – Единият е, че сценичните изкуства като цяло след началото на тази реформа започнаха да бележат ръст при посещенията на зрители, но Министерството на финансите не го отчита този ръст. Вече три години се предвижда един бюджет за сценичните изкуства, който е рамкиран, еднакъв, а в рамките на този бюджет се работи на делегиран принцип. Неотчитането на този ръст на зрителите обаче води и до един дефицит в края на всяка една година, който Министерството на културата по един или друг начин винаги се опитва да решава, но това не е дългосрочно решение”.

Според Банов, ако не се намерят необходимите 4,7 милиона лева за театрите и оперите, началото на сезона е подложено на риск. Зам.-министърът коментира, че вдигането на разходните стандарти на театрите и оперите през април е било необосновано и може би и е направено като предизборен ход.

„Това звучеше прекрасно, всички се зарадваха много, че държавата ще дава повече пари за театър и опера, но това е абсолютно икономически необоснован акт, който в момента като бумеранг се връща при нас, – казва арт чиновникът. – Обещаха се едни пари, които ги няма. Тези пари обаче са облечени във форма на закон, те не са просто обещание, и сега ние трябва да намерим тези пари отнякъде. Това „някъде” общо взето го няма. Министърът на културата води непрекъснати разговори с Министерство на финансите, за да се осигурят тези средства за сценичните изкуства. Ако не успеят да се намерят достатъчно пари, така че да протече един нормален сезон, ще се наложи всички да предприемат някакви вътрешни ходове за оптимизиране на своите бюджети”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90