Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отлепят екоактивисти заедно с асфалта в Берлин

„Въоръжени“ с по-трайно лепило, демонстранти блокираха над 30 ключови места в германската столица (видео)

Активистите вече се циментират на асфалта и за отстраняването им са необходими инструменти. Снимка: Letzte Generation/Facebook - Отлепят екоактивисти заедно с асфалта в Берлин

Активистите вече се циментират на асфалта и за отстраняването им са необходими инструменти. Снимка: Letzte Generation/Facebook

Над 30 улици, булеварди и ключови градски артерии бяха блокирани от екоактивисти в Берлин на 24 април в знак на протест. Част от представители на групата „Letzte Generation“ (Последно поколение) се залепиха за асфалта и поискаха по-драстични мерки от правителството за разрешаване на климатичните промени, предава „Асошиейтед Прес“.

Залепените за асфалта предизвикаха гнева на шофьорите. Наложи се активистите да бъдат отстранени от полицията, но заедно с пътната настилка заради употребата на ново, много по-трайно лепило. В миналото отлепянето ставаше с вид олио, сега са били необходими инструменти, става ясно от снимки и видео, разпространени в социалните мрежи. Над 500 полицейски служители са били мобилизирани за демонстрацията, ангажиран е включително и хеликоптер, който да следи за нови блокади.

„Не можем повече да се примиряваме, че правителството ни няма план да спре унищожението на животите ни – казаха активистите в заявление. – Ние избираме да се опълчим днес.

Екоактивистите се заканиха още миналата седмица, че ще организират мирни демонстрации и целта им е да блокират Берлин. Протестът им вчера доведе до множество тапи в града и доведе до затрудненото придвижване дори на линейки, но от полицията предупреждават шофьорите да не се ангажират сами с премахването на демонстрантите.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg