Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отличие, което Васил Михайлов няма да отхвърли?

Актьорът е обявен за носител на Наградата на София за принос към киното

Васил Михайлов ще навърши 80 години на 6 април. - Отличие, което Васил Михайлов няма да отхвърли?

Васил Михайлов ще навърши 80 години на 6 април.

Васил Михайлов отказа почетния „Икар“, присъден му за принос към театъра от Съюза на артистите. Но няма изгледи да отхвърли Наградата на София за принос към киното. И все пак до церемонията тази вечер, 16 март, в зала 1 на НДК, все още има време да размисли…

Актьорът не прие през 2015-а пожизнената пенсия-награда, за която бе предложен от Министерството на културата.

„Аз благодаря от цялото си сърце за тази оценка, но според мен въпросът е социален. Затова отстъпвам моето право на такава награда на някой друг колега творец. Защото аз имам пенсия, която съм си извоювал с 55-годишния си трудов стаж. И продължавам да работя. Е, разбира се, на половин бройка, но държавата така е решила. Тази държава, разбира се, не ми обяснява как се прави изкуство с половин бройка и затова аз играя с „цялата си бройка”. Заповядайте на театър!“, коментира тогава Михайлов.

Три години по-късно той отказа и наградата „Икар“, която трябваше да му бъде връчена сега, на 27 март.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Няма да взема тази награда!“, сподели Михайлов и обясни: „Когато бях във Великото народно събрание, последното – аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и един режисьор – Реджеб Садък – бяхме създали Закон за театъра, който успяхме да раздадем по банките на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и председателят на Съюза на артистите Стефан Илиев не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и Съюза. Та затова съм виновен – защото много харесвам промените, реформите… Но реформи без закон не се правят, приятели – за това трябва да се носи отговорност.

Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра.“

В навечерието на 80-ия рожден ден на актьора – и въпреки отказаната чест от Съюза на артистите (САБ) – от „София филм фест“ обявиха Васил Михайлов за предстоящия носител на Наградата на София за принос към изкуството на киното. Освен този приз, ще бъдат връчени и останалите отличия в конкурсните програми на фестивала.

Васил Михайлов – обичан от публиката с десетките си роли и в театъра, и в киното – не е член на Съюза на артистите, за разлика от Съюза на филмовите дейци – организация с не по-малко проблеми от тези в САБ, както посочи и самият актьор. Затова ще бъдат любопитни мотивите, с които Михайлов ще приеме или ще отхвърли приза на церемонията довечера в НДК.

Вижте още: ВАСИЛ МИХАЙЛОВ: ПИТАЙТЕ МЕ КАК СЪМ ЖИВ ОЩЕ!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах