Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Отмъщение срещу цялото мъжко човечество

Новият филм по кината „Момиче с потенциал“ - сатира за стереотипите в обществото към сексуалното насилие над жени (видео)

Зад маската на невинна млада жена (Кери Мълиган) се крие емоционален социопат, воден от жаждата за отмъщение.  - Отмъщение срещу цялото мъжко човечество

Зад маската на невинна млада жена (Кери Мълиган) се крие емоционален социопат, воден от жаждата за отмъщение.

След отпускането на Ковид-ограниченията в културата, българският киноафиш се обогатява все повече. Този петък в големите вериги тръгват „Фестивалът на Рифкин“, новият филм на Уди Алън, екшънът „Никой“ с Боб Оденкърк, анимационната комедия „Семейството на голямата стъпка“ и една романтична комедия с #MeToo връзка. За „Момиче с потенциал“ досега слушахме в контекста на настоящия награден сезон, у нас имаше само фестивално разпространение, но от 21 май тръгва в редовно киноразпространение.

Дебютният филм на Емералд Фенел (която някои зрители може да разпознаят като Камила Паркър-Боулс от „Короната“) се поява на големите екрани в България с един „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий и две награди „Бафта“, включително за най-добър британски филм. Главен герой в историята е момичето с потенциал Каси (Кери Мълиган). Тя е хубава и умна, следва медицина, но след мистериозен инцидент бъдещето ѝ претърпява завой. Каси, емоционален социопат, се отдава изцяло на жаждата за мъст към всеки мъж, до който може да се докопа. Денем Каси изглежда невинна млада жена, която все още търси пътя си за реализация и живее в дома на родителите си, но същевременно внимателно изплита мрежата на своя таен живот. Нощем тя се превръща в привидно безпомощно и сериозно подпийнало момиче в клубовете из града, докато поредната ѝ жертва не предложи помощта си с цел да се възползва от състоянието ѝ. Веднъж попаднала в домовете на непознатите, които я уверяват, че са „добри момчета“, Каси не се нуждае от оръжие, за да ги сплаши – необходимо е просто да попита с кристална яснота и напълно трезв тон:

„Какво правиш?“.

Сатирата, писана и режисирана от Фенел, успя да предизвика медийно внимание малко след официалната си премиера, след като Кери Мълиган получи извинение от списание „Варайъти“ за ревю на един от филмовите критици на изданието – в отзива си за филма Денис Харви определи актрисата като неподходяща за главната роля и намекна, че не е достатъчно сексапилна за образа на фаталната жена от филма. В отговор Мълиган го обвини в женомразие и се стигна до развръзката: Харви заяви съжалението си, че актрисата е разбрала думите му по този начин.

Вижте още: АКТРИСА ОБВИНИ КРИТИК В ЖЕНОМРАЗИЕ ЗАРАДИ НАМЕК, ЧЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО СЕКСИ

Част от нихилистичната злоба на Каси е да предизвика неудобството на зрителя, да го накара да възрази, че „не всички мъже са такива“, отбелязва Питър Брадшоу в „Гардиън“ – тя обаче е тъмният отмъстител, който не се интересува от справедливостта и може да съблазни наистина добрите момчета да посегнат към сексуално насилие.

„Мълиган прекрасно изобразява кога Каси държи ситуацията под контрол и кога – не – пише Брадшоу. – Сценарият на Фенел е стегнат и добре конструиран, много от сцените изпращат зрителя до ръба на седалката. Обещанието за страх е спазено.

В критиките за филма преобладават позитивните гласове, но се намират и такива, които смятат, че цинизмът в него идва в повече.

„Тази напудрена мизантропия, продавана като феминистки манифест, е хитър, но не и умен филм, циничен, но без да е проницателен или особено страстен – пише Стефани Закарек в „Тайм“. – Когато жените са гневни, те имат причина. Определено заслужават по-добри филми от този.“

„Момиче с потенциал“ е вълк в овча кожа, драма за отмъщение, която прилича на романтична комедия – отбелязва Софи Монкс Кауфман в „Емпайър“. – Не се заблуждавайте по ярките момичешки цветове – във вените на дебютния филм на Емералд Фенел тече разтопена ярост, а още по-надълбоко ще откриете тъга за жените, загубили толкова много. Антагонистът тук не е конкретен персонаж, а широкото разбиране на обществото за сексуалното насилие над жени. Най-хитрият ход на Фенел е да понесе жанровия разказ по течението на искрени емоционални течения, които водят към един разбиващ финал.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90