Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Отмъстителите: Краят“ чупи рекорди

Финалът на епоса на „Марвел“ спечели с лекота $1,2 млрд. за един уикенд

Дори и най-смелите очаквания не успяха да предвидят сумата в боксофиса от първия уикенд на „Отмъстителите: Краят“. - „Отмъстителите: Краят“ чупи рекорди

Дори и най-смелите очаквания не успяха да предвидят сумата в боксофиса от първия уикенд на „Отмъстителите: Краят“.

1,2 милиарда долара. Добре дошли в света на рекордите в ерата на „Отмъстителите: Краят”. Всички знаехме, че този уикенд ще бъде гигантски. Но дори и най-смелите ни очаквания не успяха да предвидят сумата в боксофиса.

„Отмъстителите: Краят” пристигна и, както се очакваше, стана най-голямото филмово събитие на всички времена (почти по всички начини). Шокиращата част е точно колко огромен е интересът още в дебюта на филма. Така че, нека да видим…

Преди година, на 30 април, публикувахме текст със заглавия „Отмъстителите: Война без край“ чупи боксофис рекорди“, „Първият летен мегахит спечели $630 милиона в първия си уикенд“.
Преди седмица писахме, че „Отмъстителите: Краят“ има сериозни шансове не само да бие този рекорд, но „да изпревари в боксофиса дори и най-касовия филм в историята – „Аватар“ на Джеймс Камерън“.

Според последните данни (които биха могли леко да променят до утре, когато финалните суми станат окончателни), „Отмъстителите: Краят“ най-вероятно ще спечелят зашеметяващите $354 милиона през първите си 3 дни на североамериканския пазар. До края на миналата седмица анализаторите все още се опитваха да пресметнат дали е възможно приходите му да достигнат $300 милиона за уикенда. Това не се оказа никакъв проблем, тъй като „Краят“ разби досигашния рекорд за премиерен уикенд, поставен миналата година от „Отмъстителите: Война без край“ (който мнозина смятаха за непобедим) с почти $100 милиона.

Филмът стигна до $354 милиона за 3 дни, като пътьом разби още няколко исторически постижения – за най-високи приходи в четвъртък вечер ($60 милиона), най-високи приходи в петък/за 1 ден ($158,3 милиона), най-високи съботни приходи ($109 милиона) и най-много продадени билети в неделя ($84,3). Тези резултати станаха възможни и благодарение на най-големия брой кина – 4,662, в които тръгна „Краят“. Но да не забравяме, че по-дългото времетраене на филма ограничи и броя на прожекциите.

Що се отнася до други вече осигурени, макар и още неофициални рекорди, „Краят“ може да се похвали с най-много пари, спечелени за 4 и за 5 дни, като само 5 милиона долара го делят от рекорда за 6 дни. Очевидно той вече държи и рекордите за филм най-бързо достигнал 100, 200, 300 и 350 милиона долара.

Относно световния боксофис, аналитиците се колебаеха дали „Краят“ ще успее достигне заветния $1 млрд. още през премиерния си уикенд. Успя с лекота.

Благодарение на очакваните $330,5 милиона в първия си 5-дневен уикенд в Китай, „Отмъстителите: Краят“ достигна невъобразими боксофис резултати, с рекорди на почти всяка територия, в която тръгна към тези 1 милиард и 200 милиона. Предишният рекорд за световен премиерен уикенд, както се досещате, бе поставен преди година от „Отмъстителите: Война без край“, който взе 640 млн. долара (но тук не влизат 190-те милиона долара, спечелени в Китай по-късно).

Новият рекорд е толкова голям, че наистина няма с какво да се сравнява. Приходите на „Краят“ вече са по-големи, отколкото тези на „Черният рицар“ и „Черният рицар: Възраждане“. Ако говорим за по-нови заглавия – последната част на „Отмъстителите“ е изкарала повече от „Капитан Марвел“ тази година или от блокбъстъра от 2018-а „Аквамен“. Казано накратко, само за пет дни (в Китай премиерата бе два дни преди останалия свят) „Краят“ вече е на 18-о място в света по приходи за всички времена.

Какво е бъдещето на „Краят?“ Това е големият въпрос, пред който е изправен филмът. Ясно е, че той се справя по-добре, отколкото смятаха специалистите. Ако допуснем, че пътят му в боксофиса ще е подобен на този на „Война без край“, който накрая умножи приблизително по 2,5 приходите от премиерния си уикенд, тогава бихме могли да очакваме „Краят“ да приключи представянето си в кината някъде в диапазона на $3 млрд. в цял свят. За сравнение, сега рекордът е на „Аватар“ – $ 2,788 милиарда. Очакват ни интересни месеци.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС