VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Отмъстителите: Краят“ чупи рекорди

Финалът на епоса на „Марвел“ спечели с лекота $1,2 млрд. за един уикенд

Дори и най-смелите очаквания не успяха да предвидят сумата в боксофиса от първия уикенд на „Отмъстителите: Краят“. - „Отмъстителите: Краят“ чупи рекорди

Дори и най-смелите очаквания не успяха да предвидят сумата в боксофиса от първия уикенд на „Отмъстителите: Краят“.

1,2 милиарда долара. Добре дошли в света на рекордите в ерата на „Отмъстителите: Краят”. Всички знаехме, че този уикенд ще бъде гигантски. Но дори и най-смелите ни очаквания не успяха да предвидят сумата в боксофиса.

„Отмъстителите: Краят” пристигна и, както се очакваше, стана най-голямото филмово събитие на всички времена (почти по всички начини). Шокиращата част е точно колко огромен е интересът още в дебюта на филма. Така че, нека да видим…

Преди година, на 30 април, публикувахме текст със заглавия „Отмъстителите: Война без край“ чупи боксофис рекорди“, „Първият летен мегахит спечели $630 милиона в първия си уикенд“.
Преди седмица писахме, че „Отмъстителите: Краят“ има сериозни шансове не само да бие този рекорд, но „да изпревари в боксофиса дори и най-касовия филм в историята – „Аватар“ на Джеймс Камерън“.

Според последните данни (които биха могли леко да променят до утре, когато финалните суми станат окончателни), „Отмъстителите: Краят“ най-вероятно ще спечелят зашеметяващите $354 милиона през първите си 3 дни на североамериканския пазар. До края на миналата седмица анализаторите все още се опитваха да пресметнат дали е възможно приходите му да достигнат $300 милиона за уикенда. Това не се оказа никакъв проблем, тъй като „Краят“ разби досигашния рекорд за премиерен уикенд, поставен миналата година от „Отмъстителите: Война без край“ (който мнозина смятаха за непобедим) с почти $100 милиона.

Америка за България

Филмът стигна до $354 милиона за 3 дни, като пътьом разби още няколко исторически постижения – за най-високи приходи в четвъртък вечер ($60 милиона), най-високи приходи в петък/за 1 ден ($158,3 милиона), най-високи съботни приходи ($109 милиона) и най-много продадени билети в неделя ($84,3). Тези резултати станаха възможни и благодарение на най-големия брой кина – 4,662, в които тръгна „Краят“. Но да не забравяме, че по-дългото времетраене на филма ограничи и броя на прожекциите.

Що се отнася до други вече осигурени, макар и още неофициални рекорди, „Краят“ може да се похвали с най-много пари, спечелени за 4 и за 5 дни, като само 5 милиона долара го делят от рекорда за 6 дни. Очевидно той вече държи и рекордите за филм най-бързо достигнал 100, 200, 300 и 350 милиона долара.

Относно световния боксофис, аналитиците се колебаеха дали „Краят“ ще успее достигне заветния $1 млрд. още през премиерния си уикенд. Успя с лекота.

Благодарение на очакваните $330,5 милиона в първия си 5-дневен уикенд в Китай, „Отмъстителите: Краят“ достигна невъобразими боксофис резултати, с рекорди на почти всяка територия, в която тръгна към тези 1 милиард и 200 милиона. Предишният рекорд за световен премиерен уикенд, както се досещате, бе поставен преди година от „Отмъстителите: Война без край“, който взе 640 млн. долара (но тук не влизат 190-те милиона долара, спечелени в Китай по-късно).

Новият рекорд е толкова голям, че наистина няма с какво да се сравнява. Приходите на „Краят“ вече са по-големи, отколкото тези на „Черният рицар“ и „Черният рицар: Възраждане“. Ако говорим за по-нови заглавия – последната част на „Отмъстителите“ е изкарала повече от „Капитан Марвел“ тази година или от блокбъстъра от 2018-а „Аквамен“. Казано накратко, само за пет дни (в Китай премиерата бе два дни преди останалия свят) „Краят“ вече е на 18-о място в света по приходи за всички времена.

Какво е бъдещето на „Краят?“ Това е големият въпрос, пред който е изправен филмът. Ясно е, че той се справя по-добре, отколкото смятаха специалистите. Ако допуснем, че пътят му в боксофиса ще е подобен на този на „Война без край“, който накрая умножи приблизително по 2,5 приходите от премиерния си уикенд, тогава бихме могли да очакваме „Краят“ да приключи представянето си в кината някъде в диапазона на $3 млрд. в цял свят. За сравнение, сега рекордът е на „Аватар“ – $ 2,788 милиарда. Очакват ни интересни месеци.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg