Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отменено решението за паметник на Кубадински

Общинският съвет в Лозница отмени разрешението, позовавайки се на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен

Част от документа, отменящ решението за паметник на Пенчо Кубадински в Лозница. - Отменено решението за паметник на Кубадински

Част от документа, отменящ решението за паметник на Пенчо Кубадински в Лозница.

Паметник на Пенчо Кубадински – вдъхновител и организатор на един от най-срамните епизоди в близката ни история, т.нар. „Възродителен процес“ – няма да има. На 3 септември Общинският съвет на град Лозница, Разградска област, реши да отмени разрешението за поставяне на бюст на висшия функционер на БКП.

Като основание общинарите посочват факта, че „личността на Пенчо Кубадински е исторически свързана с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията“ и „поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен“.

„В чл. 2, ал. 1, т. 2 на същия закон е посочено, че ръководните дейци на БКП са отговорни за съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи, а в т. 2 на ал. 2 е закрепено, че комунистическият режим, действал в Р България, е отговорен за системното нарушаване на основните човешки права като подтискаше цели групи от населението, обособени по религиозен и етнически признак. В тази връзка 41-ото Народно събрание прие на 11.01.2012 г. Декларация, с която заяви категоричното си осъждане на асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Р България, включително и така наречения „Възродителен процес“. С оглед на това поставянето към днешна дата на паметник на един от ръководните дейци на БКП се явява неморално и незаконосъобразно“, гласи документът след заседанието на Общинския съвет в Лозница.

Вижте още: ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ СРЕЩУ ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА ПЕНЧО КУБАДИНСКИ

ЗАБРАВИХМЕ ЛИ КАКВО НАПРАВИ КУБАДИНСКИ С ТУРЦИТЕ?

За решението пръв съобщи писателят Захари Карабашлиев във Фейсбук, един от интелектуалците, подписали откритото писмо срещу паметник на Кубадински.

„Колко нелепо, че в XXI век се занимаваме с тези глупости – пише Карабашлиев. – Но имаме добра новина около паметника на Пенчо Кубадински: вчера, 3 септември 2018 г., Общинският съвет в Лозница е взел решение, с което отменя предишното си решение от 31 май 2017 г. за поставяне на паметник на Пенчо Кубадински в града. Дали от писмото е имало полза? Не знам. Но, ако едно гражданско действие е довело до конкретен резултат – значи има смисъл. Нужен е отпор.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах