Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отмениха домашния арест на Серебренников

След година и половина замениха мярката за неотклонение на режисьора с подписка

Режисьорът Кирил Серебренников пристига на едно от заседанията на съда. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отмениха домашния арест на Серебренников

Режисьорът Кирил Серебренников пристига на едно от заседанията на съда. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Художественият ръководител на Център „Гогол“ Кирил Серебренников бе пуснат от съда срещу подписка. Режисьорът бе под домашен арест година и половина – от 23 август 2017 г., съобщава Би Си Си.

Същата мярка Московският градски съд назначи и на двама други подсъдими по делото „Седмо студио“ – на бившия генерален директор на организацията Юрий Итин и бившата чиновничка в Министерството на културата София Апфелбаум.

Московският градски съд отмени постановлението на по-долната инстанция, който миналата неделя, 2 април, продължи домашния арест на обвиняемите до 4 юли.

Още един подсъдим, бившият директор на Център „Гогол“ Алексей Малобродски, е с мярка „подписка“ от месец май 2018-а.

Адвокатът на Серебренников Дмитрий Харитонов заяви по Би Би Си, че той и неговият подзащитен са удовлетворени от решението на съда. Пред „Интерфакс“ Серебренников сподели, че смята в най-скоро време да се върне на работа.

„Благодаря на всички, които ни подкрепяха и мислеха за нас. Благодаря на всички хора, които докато се разхождах 2 часа дневно из Хамовники (район в Москва – бел. ред.), идваха и ми казваха: „Дръжте се, ние сме с вас“. Това е невероятно трогателно, имах нужда от тази подкрепа. Но още веднъж повтарям: нищо не е завършило, ние продължаваме да доказваме нашата невинност в съда“, каза режисьорът пред журналисти в съда.

Реакции на решението на съда

Посетителите на Московския градски съд са посрещнали решението за отмяна на домашния арест на Серебренников с аплодисменти. Съветникът на президента Путин по културните въпроси Владимир Толстой нарече промяната на мярката „чудесна новина“, а ръководителят на президентския съвет по правата на човека Михаил Федотов – „абсолютно правилно решение“. И двамата смятат, че това е трябвало да бъде направено отдавна. Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков отказа коментар:

„Кремъл няма право да коментира и да реагира на съдебни решения“.

Делото „Седмо студио“

Шестима души са обвинени в делото „Седмо студио“ за разхищение на 133 млн. бюджетни рубли, получени от организацията за реализацията на проекта „Платформа“.

Серебренников, Малобродски и Итин бяха ръководители на „Седмо студио“. Апфелбаум е чиновничката от Министерството на културата, одобрила отпускането на субсидията за проекта.

Според следствието, държавните пари, отделени за постановки на спектакли в рамките на проекта „Платформа“, са били откраднати от обвиняемите с помощта на фирми-еднодневки. По оценка на следователите щетата е за 133 млн. рубли.

Защитата на обвиняемите не признава, че е имало разхищение на държавни средства, тъй като спектакли е имало, а проведените от „Платформа“ събития са били дори повече, отколкото са били посочени в гранта от Министерство на културата. Адвокатът на Серебренников Харитонов твърди, че режисьорът не е бил упълномощен да се разпорежда с финанси и не е имал отношение към икономическата дейност на „Седмо студио“.

Всичко по темата „Арест на руски театрален режисьор“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg