Отмениха „Евровизия 2020“

Все още не са ясни регламентът и мястото на провеждане на конкурса през 2021 г.

Виктория Георгиева няма да получи шанса да представи българската песен в Ротердам през 2020 г. Снимка: Стопкадър от видеото към песента „Tears getting sober“ - Отмениха „Евровизия 2020“

Виктория Георгиева няма да получи шанса да представи българската песен в Ротердам през 2020 г. Снимка: Стопкадър от видеото към песента „Tears getting sober“

Тазгодишното издание на „Евровизия“ в Ротердам няма да се състои, обявиха организаторите на песенния конкурс на официалния си сайт.

През последните няколко седмици проучихме много алтернативни варианти, за да позволим „Евровизия“ да се състои. Въпреки това, несигурността, създадена от разпространението на COVID-19 в цяла Европа и ограниченията, наложени от правителствата на участващите радио- и телевизионни оператори, доведоха до трудното решение на Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU) да не организира събитието на живо, както е планирано”, се казва в съобщението.

Всички ангажирани организации и институции, както и кметството на Ротердам, ще обсъдят въпроса с домакинството на „Евровизия“ през 2021 г.

Събитието е изцяло отменено, а не отложено, защото сегашната ситуация в цяла Европа вероятно ще остане несигурна през следващите месеци и на този етап организаторите не могат да гарантират, че ще бъдат в състояние да организират събитие от такъв мащаб по-късно тази година. Провеждането му по-късно през годината освен това ще намали времето, през което спечелилата държава ще трябва да се подготви за състезанието следващата година.

Все още не е сигурно, че избраните тази година изпълнители от отделните държави ще имат право да представят песните си през 2021 година, допълват от „Евровизия“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg