Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отмениха изложба на украински художници в Лондон по молба на украинци

Причината е, че организаторите са руснаци

Лондонската галерия „Саачи“. Снимка: saatchigallery.com - Отмениха изложба на украински художници в Лондон по молба на украинци

Лондонската галерия „Саачи“. Снимка: saatchigallery.com

Лондонската галерия за съвременно изкуство „Саачи“ отмени изложба на украински художници „The Ukrainian Way“, която трябваше да се състои от 3 до 11 септември, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Повод е критика от страна на украинската културна общественост, която е недоволна от факта, че организатор на изложбата е руският бизнесмен и меценат Игор Цуканов, а консултант е бившият руски галерист Марат Гелман.

Първоначално партньор в организирането на изложбата е била киевската организация „M17 Contemporary Art Center“ и се е предвиждало всички печалби, включително от NFT, да бъдат използвани за поддръжка на украинското изкуство. След отказа на „M17 Contemporary Art Center“ да участва като организатор, „Саачи“ са отказали да подреждат изложбата.

Повод за отказа са дали и възраженията на авторите на някои от творбите. Украинската изкуствоведка Олга Сагайдак отбелязала в публикация, че фактът, че Цуканов и Гелман притежават картините, не им дава право да ги излагат. Художниците са подкрепили позицията ѝ и са се обявили против изложбата.

„Арт Нюзпейпър“ отбелязва, че фондът на Цуканов си сътрудничи с лондонската галерия от 2013 г. Но неговата съпруга Наталия е била съветник на шефа на „Роснефт“ Игор Сечин, а Гелман е наричал творчеството на украинските художници „южноруско изкуство“, твърди изданието.

Преди няколко дни Марат Гелман написа във Фейсбук, че е принуден да се откаже от участие в изложбата.

„Искрено исках да помогна като съветник за големия проект „Украинско изкуство“ в галерия „Саачи“ в Лондон. За съжаление тече война, агресия на Русия в Украйна, и нищо не е по-важно от това, че аз съм руски галерист. Повечето от делата ми са свързани с Русия. Съжалявам, че моята помощ предизвика нееднозначна реакция сред артистичната общност в Украйна“.

Изложбата „The Ukrainian Way“ (Украинският начин) трябваше да бъде най-голямата в историята експозиция на съвременното изкуство на Украйна. Очакваше се да бъдат представени творби на повече от 100 художници.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg