Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отмениха концерти на Денис Мацуев в Италия

Отказано му е участие в международен фестивал заради подкрепата му за Путин

Денис Мацуев е носител на няколко високи държавни отличия в Русия. Снимка: Kremlin.ru - Отмениха концерти на Денис Мацуев в Италия

Денис Мацуев е носител на няколко високи държавни отличия в Русия. Снимка: Kremlin.ru

Концертите на пианиста Денис Мацуев в Международния фестивал Pianistico в Бергамо и Бреша в Италия са отменени заради публичната му подкрепа за Путин, съобщава ръководството на фестивала в сайта си.

Активистите на организацията „Arts Against Aggression“ (Изкуства срещу агресията) са изпратили писма до кметовете на двата града с настояване да се отменят концертите. Писмо е изпратил и посланикът на Украйна в Италия Ярослав Мелник. Над 1000 души са се подписали под петиция със същото искане онлайн.

В отговора на кметовете на Бреша и Бергамо в изпратените писма се казва:

„От състрадание към украинския народ, с когото се чувстваме съседи, както никога досега, помолихме ръководството на Международния фестивал Pianistico да отмени концертите на Денис Мацуев“.

От „Arts Against Aggression“ се опитват да отменят и концерта на Анна Нетребко в Театъра на Петрарка в Арецо. Заради заболяване на певицата той е отложен от 7 за 17 февруари.

След началото на войната Нетребко изпитва трудности с организацията на свои концерти в Европа и САЩ, тъй като в мрежата присъстват нейни снимки със знамето на Новорусия и информация за това колко приближена е била до Путин. През февруари 2022 г. Нетребко заяви, че осъжда войната, но остава руска патриотка и флагман на руската култура.

Денис Мацуев през 2014 г. се подписа под отворено писмо, подкрепящо анексията на Крим. След това той неведнъж се е обявявал открито в подкрепа на политиката на Путин, бил е част от Инициативния комитет, издигнал Путин за президент през 2018 г. и е бил част от работната група, подготвяла изменения в руската Конституция. След началото на войната в Украйна швейцарският фонд „Сергей Рахманинов“ изключи Мацуев от своя управителен съвет. Пианистът е със забрана за влизане в прибалтийските държави. През ноември 2022 г. концертната зала Konzerthaus във Виена отмени предвидения за 16 февруари 2023 г. концерт на Денис Мацуев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg