Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отменят изложбата с иконите в Лувъра, ще предложат друга

Широкият обществен отзвук и липсата на благословия от Светия синод довели до решението на музея да бъдат предложени други тематични експозиции

На Лувъра е възможно да бъде предложено най-старото златно съкровище в света, датиращо от 4000 г. пр. Хр. Находката е от около 2000 предмета от 23,5-каратово злато с общо тегло над 6 кг. Изложено е във Варненския арехологически музей.  - Отменят изложбата с иконите в Лувъра, ще предложат друга

На Лувъра е възможно да бъде предложено най-старото златно съкровище в света, датиращо от 4000 г. пр. Хр. Находката е от около 2000 предмета от 23,5-каратово злато с общо тегло над 6 кг. Изложено е във Варненския арехологически музей.

Изложбата със заглавие ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ няма да се проведе в Лувъра през лятото на 2020 г. Това решиха днес на среща министърът на културата Боил Банов и ръководството на БАН, се казва в официално съобщение от Министерството на културата. Причината е отказът на Светия синод да разреши използването на артефакти от църковните хранилища, и широката обществена реакция срещу формата на подготвяната експозиция.

Вижте още: СВЕТИЯТ СИНОД ОТКАЗВА ДА ДАДЕ ИКОНИ И РЪКОПИСИ ЗА ИЗЛОЖБАТА В ЛУВЪРА

Преди няколко дни директорът на Института за изследване на изкуството към БАН проф. Емануел Мутафов предупреди, че се предвижда български експонати да бъдат изложени в секцията за ислямско изкуство в Лувъра. Светият синод писмено отказа да даде благословия за използване на артефакти от Историко-църковния институт и музея на БПЦ.

На срещата днес е взето решение на Лувъра да бъде предложена друга изложба, която да обхваща различен или по-широк период от българската история. Учените са предложили теми, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и музея „Лувър“ не е подписан, отбелязват от министерството.

Готовност да участват във вече обявената изложба имаха няколко музея – Националният археологически институт с музей при БАН, Етнографският музей при БАН, Криптата в храм-паметника „Св. Александър Невски“ – филиал на Националната галерия, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, регионалните исторически музеи в София и Варна.

Откази са получени от Светия синод и от ръководството на БАН по отношение на културните ценности от музеите на Академията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90