Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нулева година за Международния балетен конкурс във Варна

Предстоящото издание на най-стария в света балетен форум отменено заради липса на пари

Бразилската балерина Аманда Гомеш, носителка на златен медал от Международния балетен конкурс през 2016 г. Снимка: Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“ - Нулева година за Международния балетен конкурс във Варна

Бразилската балерина Аманда Гомеш, носителка на златен медал от Международния балетен конкурс през 2016 г. Снимка: Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“

Предстоящото издание на едно от най-значимите културни събития в България – Международният балетен конкурс във Варна – няма да се проведе тази година. Планиран между 15 и 30 юли 2020 г., форумът се отменя заради липса на средства, съобщават организаторите.

С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата – споделя председателят на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ Димитър Димитров. – За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година. Съветът на дарителите на Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ благодари на всички почитатели и приятели на конкурса, на всички медии от България и чужбина, които десетилетия наред отразяват постиженията на лауреатите от Варна. Ние разчитаме изключително на средства от спонсори, дарители и рекламодатели и сме дълбоко признателни на всички, които ни подкрепяха през годините.

Но привлечените за тази година дарения не могат да осигурят финансиране за едно толкова мащабно международно събитие, каквото е Първият и най-престижен балетен конкурс в света. Благодарим на всички за интереса към конкурса и към балетното изкуство, разчитаме на вашето разбиране и оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна Олимпиада.

Международният балетен конкурс – Варна е създаден през 1964 г. Първото му издание се провежда от 2 до 13 юли в Летния театър в същия град. Той е първото в света професионално международно балетно състезание.

След 1992 г. конкурсът се организира и финансира от Фондация „Международен балетен конкурс – Варна“. Тя набира средства само от дарения от България и чужбина.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС