Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отменят статута на архитектурно-исторически резерват на Копривщица?

Общинският съвет в града е гласувал силно противоречиво решение

Мостът „Първа пушка“ в Копривщица. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отменят статута на архитектурно-исторически резерват на Копривщица?

Мостът „Първа пушка“ в Копривщица. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Копривщица може да се окаже без статут на архитектурно-исторически резерват, след като местният общински съвет е гласувал в подкрепа на това предложение, твърди „Медиапул“. Изданието съобщава, че новината е потвърдена от кмета Генчо Герданов (заявил, че е против и ще се бори за запазването на статута), както и от неговия заместник Тони Малинов.

Копривщица е първият и единствен засега град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.

Сега те може и да отпаднат – според „Медиапул“ статутът е бил отменен под натиск от местен бизнесмен. В неговите планове влизат възможности за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта, АТВ писта, буферни паркинги и др.

Решението на Общинския съвет не е окончателно. То би влязло в сила, ако Общият устройствен план на града се приеме, но това ще стане след обсъждането на проекта в експертния съвет на Министерството по регионалното развитие и благоустройството.


Целият материал на журналиста Красен Николов можете да прочетете в „Медиапул“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg