Летен сезон

Путин няма да бъде „доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет

Титлата никога не му е била връчена официално

Руският президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Путин няма да бъде „доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет

Руският президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението да се присъди титлата „доктор хонорис кауза“ на Владимир Путин, взето през 2009 г., днес бе отменено единодушно от Академичния съвет на Великотърновския университет, съобщи БТА, цитирайки ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Всъщност Владимир Путин никога не е получавал титлата, уточни ректорът.

В мотивите за отмяната се посочва, че решението, взето през 2009 г., е в нарушение на статута за наградната система на Великотърновския университет, а процедурата не е приключила.

„Ние не можем да отнемаме нещо, което не е дадено, не са му били връчени нито инсигниите за титлата, нито има обратна информация дали той е дал своето съгласие“, посочи Бонджолов.

Ректорът допълни, че, още когато е било взето решението преди 13 години, е имало реакция на академичната общност от преподаватели, които са се противопоставили на такова политическо решение, защото университетът е деполитизирана организация.

Франциско

Решението Владимир Путин да бъде удостоен с титлата „доктор хонорис кауза“ на Великотърновския университет е взето от Академичния съвет на 26 януари 2009 г. Предложението е на тогавашния ректор проф. Пламен Легкоступ. По това време Путин е министър-председател на Руската федерация. След подписка на преподаватели от университета срещу това решение, постъпила в края на февруари тази година, сегашното ръководство на Академичния съвет назначава комисия, която разследва правните аспекти на ситуацията. Нейните заключения са, че решението, взето през 2009 г., е в нарушение на статута за наградната система на Великотърновския университет и че процедурата практически не е приключила.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах