Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Отнеха наградата БАФТА на британския актьор Ноел Кларк

20 жени го обвиняват в сексуален тормоз

Снимка: Ноел Кларк в кадър от филма „Братство“ - Отнеха наградата БАФТА на британския актьор Ноел Кларк

Снимка: Ноел Кларк в кадър от филма „Братство“

Отличеният с награда за изключителен принос към британското кино на тазгодишното издание на БАФТА британски актьор Ноел Кларк бе лишен от приза си заради обвинения в сексуален тормоз, отправени от 20 жени, става ясно от публикация в официалния сайт на наградите. В нея се казва:

„В светлината на твърденията в „Гардиън“ за сериозни нарушения на Ноел Кларк, БАФТА взе решение да преустанови членството му [в Британска академия за филмово и телевизионно изкуство] и да му отнеме наградата за изключителен британски принос към киното незабавно и до допълнително известие“.

Известният с ролите си във филмите „Центурион“, „Аномалията“, „Кучкарник“, „Братство“ актьор е обвинен, че е издевателствал над 20 жени, работили с него по различно време между 2004-а и 2019 г., се твърди в текст, публикуван в „Гардиън“. При това е отбелязано, че в БАФТА, връчили на 10 април 2021 г. наградата на актьора, са знаели за твърденията за непристойното му поведение.

Кларк отговори с изявление, изпратено до медиите, в което отрича обвиненията:

„През двайсетгодишната си кариера съм поставял инклузивността и разнообразието на първо място. За това време нито един човек не е подал жалба срещу мен. Ако някой, с когото съм работил, се е чувствал некомфортно или е усещал неуважение от моя страна, дълбоко му се извинявам. Категорично отричам обвиненията в развратни действия от сексуален характер и възнамерявам да се защитя от тези лъжливи твърдения“.

Сред обвинителките му, които излизат в „Гардиън“ с имената си, са продуцентката Джина Пауъл, актрисата Джоана Джеймс, руската стажантка Анна Авраменко, която е работила с него във филма „Кучкарник“ през 2009 г. По нейни думи Кларк се е опитвал да я целуне на снимачната площадка въпреки възраженията ѝ.

Ноел Кларк е двукратен носител на БАФТА. През 2009 г. той печели наградата за изгряваща звезда, а през 2021 вече е отчетен изключителният му принос. Женен е за португалската гримьорка Ирис да Силва и има три деца.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС