Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отнетата детска песен на Любка Рондова

Филмът „Родена във въздуха“ описва Възродителния процес над българите в Гърция

Ключът от родната къща на Любка Рондова в Шестево, Гърция. Ключ към спомените от детството й. Снимки: Цветан Томчев  - Отнетата детска песен на Любка Рондова

Ключът от родната къща на Любка Рондова в Шестево, Гърция. Ключ към спомените от детството й. Снимки: Цветан Томчев

Те нямат право да носят български имена, да говорят своя роден език, да пеят песните си. Живеят в страх да разкриват идентичността си. „Възродителният процес”, провеждан над българите в Северна Гърцияпрез целия ХХ век до днес, остава невидим за официалната политика на България. Журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев разказват във филма „Родена във въздуха“ за етническата дискриминация в района. На 12 януари творбата ще бъде показана на голям екран в столичния Дом на киното.

Караджов и Томчев разгръщат историята през очите на народната певица Любка Рондова, родом от с. Шестево, Костурско. През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) 10-годишната Любка е прогонена в чужбина без родителите си, заедно с 28 хиляди деца, повечето българчета. Близо 60 години по-късно тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родното си място. Българските села в Костурско са обезлюдени, а малкото останали там нейни връстници се страхуват да се нарекат българи.

2006 г. Любка Рондова посещава родното си село Шестево (днес Сидерохори) 60 години, след като го напуска като дете.

2006 г. Любка Рондова посещава родното си село Шестево (днес Сидерохори) 60 години, след като го напуска като дете.

Журналистите работят над филма 9 години. Осъществяват го с помощта на дарения от обикновени хора. От прожекциите се надяват да съберат средства за следващия си проект.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg