Отново може на концерт, но само седнал

Новите разпоредби на здравното министерство разрешават малко повече свобода в културата, но запазват капацитета от 30%

Градинката пред Народния театър. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom - Отново може на концерт, но само седнал

Градинката пред Народния театър. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

Отново ще има концерти, но само със седящи места, гласи новата заповед на Министерството на здравеопазването от днес, 8 април. От 12 април се разрешават посещенията на концерти, фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

Условията са да се използва не повече от 30% от капацитета на залите, да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м., да се носят защитни маски за лице по време на събитието и да се използват само седящи места за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви.

От 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, с ограничено работно време между 6 и 23 ч.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Нощните заведения с жива музика ще заработят отново от 29 април при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах