Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Назад във времето на сп. „Дъга“. Нови истории

Комикси в изложба от Сотир Гелев, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Евгений Йорданов, Пенко Гелев и Димитър Стоянов – Димо

„Краят на Бенковски“ е сред най-любопитните истории в „Над дъгата 2“. Илюстрация: Владимир Коновалов; източник: Блог на Марин Трошанов - Назад във времето на сп. „Дъга“. Нови истории

„Краят на Бенковски“ е сред най-любопитните истории в „Над дъгата 2“. Илюстрация: Владимир Коновалов; източник: Блог на Марин Трошанов

Дъгата отново е тук, а над нея се понасят част от художниците, чиито рисунки децата на 80-те години разпознават и насън. Вторият албум „Над дъгата“ е вече отпечатан, а премиерата му предстои на 8 юни на „Шипка“ 6. Там до 18-и ще остане и изложба с рисунки от комиксите в изданието.

„Над дъгата 2“ включва общо седем истории. Започва с комикс, по който е работил Сотир Гелев – същият онзи Сотир Гелев, чрез чиято четка героите на Джон Толкин от „Билбо Бегинс“ и „Властелинът на пръстените“ пътешестваха из Средната земя по страниците на „Дъга“ преди трийсет години. Гелев е работил още по текста и на още две от историите в албума.

nad-dagata-2Разбира се, тук е и Петър Станимиров, дългогодишният илюстратор на кориците на Стивън Кинг, но и претворил в „Дъга“ пиратския свят от „Островът на съкровищата“, създал фантастичния космически сериал „Янтар“… Сега Станимиров заедно с Марин Трошанов и Евгени Пойков, на които е текстът, поднася мрачно фентъзи с наемници, зловещи замъци и дългата ръка на Инквизицията.

Ще четем и гледаме още комикси от Румен Чаушев, Евгений Йорданов, Пенко Гелев, Димитър Стоянов – Димо.

Сред особено интересните истории в проекта е тази на Владимир Коновалов, който по мотиви от „Записки по българските въстания“ разказва „Краят на Бенковски“. Комиксът се простира на седем страници от албума, а рисунките са създадени изцяло на ръка, без компютърна обработка.

И тъй, от 8 юни в Съюза на българските художници може да се върнем във времето на „Дъга“ – с нови истории, но и щедро намигане към миналото, където още воюва героичният Добромир, шапката на Дарко прави вълшебства, а екипът на ЕЛО ликвидира фантастични опасности.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах