Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Отново неточности във въпрос на „Стани богат“

Снимка: Стопкадър от БНТ - Отново неточности във въпрос на „Стани богат“

Снимка: Стопкадър от БНТ

Още един некоректно поставен въпрос в предаването „Стани богат“ – за Сръбско-българската война.

В предаването от 18 февруари имаше въпрос към Христо Христов: „В рамките на колко дни се провежда и приключва Сръбско-българската война от 1885 година?“, с възможни отговори: А) 4, B) 14, C) 44 и D) 144.

Момчето правилно отбеляза, че докато не е сключен мирен договор, воюващите или воювалите страни все още са в състояние на война. Отговорът на въпроса колко време е продължила и кога е приключила войната беше 14 дни. Войната обаче е обявена от Сърбия на 2 ноември (14 ноември по нов стил) 1885 година и приключва на 19 февруари (3 март по нов стил) 1886 година (когато е подписан Букурещкият мирен договор). След 14 дни, т.е. на 16 ноември (28 ноември по нов стил), само са прекратени военните действия.

Освен това водещият Михаил Билалов каза (прочете това, което му бяха написали), че българските войски стигат до Ниш, където Батенберг е приет (!) от австрийския посланик, който, бесен, му нарежда да спрат военните действия.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Истината е, че българите не стигат до Ниш, спрени са с ултиматум от Великите сили (включително и „освободителката“ Русия) в Пирот и там на 16 ноември 1885 година е подписно Пиротското споразумение за примирие.

Цялото участие на Христо Христов в „Стани богат“


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg