Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Отново неточности във въпрос на „Стани богат“

Снимка: Стопкадър от БНТ - Отново неточности във въпрос на „Стани богат“

Снимка: Стопкадър от БНТ

Още един некоректно поставен въпрос в предаването „Стани богат“ – за Сръбско-българската война.

В предаването от 18 февруари имаше въпрос към Христо Христов: „В рамките на колко дни се провежда и приключва Сръбско-българската война от 1885 година?“, с възможни отговори: А) 4, B) 14, C) 44 и D) 144.

Момчето правилно отбеляза, че докато не е сключен мирен договор, воюващите или воювалите страни все още са в състояние на война. Отговорът на въпроса колко време е продължила и кога е приключила войната беше 14 дни. Войната обаче е обявена от Сърбия на 2 ноември (14 ноември по нов стил) 1885 година и приключва на 19 февруари (3 март по нов стил) 1886 година (когато е подписан Букурещкият мирен договор). След 14 дни, т.е. на 16 ноември (28 ноември по нов стил), само са прекратени военните действия.

Освен това водещият Михаил Билалов каза (прочете това, което му бяха написали), че българските войски стигат до Ниш, където Батенберг е приет (!) от австрийския посланик, който, бесен, му нарежда да спрат военните действия.

Америка за България

Истината е, че българите не стигат до Ниш, спрени са с ултиматум от Великите сили (включително и „освободителката“ Русия) в Пирот и там на 16 ноември 1885 година е подписно Пиротското споразумение за примирие.

Цялото участие на Христо Христов в „Стани богат“


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.