Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Отново обещават сграда за Операта в Пловдив

Идеята е от 1975 г. и след много обещания и до днес не е реализирана

Министър Велислав Минеков (вляво) и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Снимка: Министерство на културата - Отново обещават сграда за Операта в Пловдив

Министър Велислав Минеков (вляво) и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Снимка: Министерство на културата

Поредният план за построяване на сграда за Държавна опера – Пловдив бе огласен вчера на среща между министър Велислав Минеков и кмета на Пловдив Здравко Димитров. Пловдив е единственият голям град у нас, който има оперен състав, но няма сграда за операта и пpeдcтaвя cвoитe cпeĸтaĸли в Дoм нa ĸyлтypaтa „Бopиc Xpиcтoв“. Той обаче e тeceн, зa дa пoбepe вcичĸи ĸyлтypни пpoяви нa cцeнaтa, ĸoятo нe e пpoeĸтиpaнa зa пълнoмaщaбни мyзиĸaлни ĸoнцepти и пpeдcтaвлeния.

Идеята за построяване на собствена сграда на Пловдивската опера датира от 1975 г. и не е реализирана и до днес. Паметливите стари пловдивчани разказват, че по време на социализма готови планове за строеж на операта са били прекратени след изгарянето на Софийския цирк с идеята да се пренасочат средства за възстановяване на сградата на Солни пазар в столицата. В крайна сметка и двата проекта остават нереализирани.

В по-ново време неколкократно са провеждани конкурси и са подписвани договорки за нова сграда на Операта в Пловдив. Дори се стига до технически задания, завършили отново без резултат.

Един от големите проблеми е намирането на подходящо място за сградата, която трябва да бъде представителна и полифункционална. Най-дълго бе обсъждана идеята да се разруши сградата на Партийния дом на площада в Пловдив и на нейно място да се построи опера. Фондация „Дом за Пловдивската опера“, която от години работи по въпроса, има няколко предложения за локации, като най-обещаващото от тях е зад Паметника на Съединението. Мястото на бъдещата опера ще бъде избрано след обществено обсъждане.

Предстои да бъде подписано и тристранно споразумение между Министерството на културата, Община Пловдив и фондация „Дом за Пловдивската опера“. Документът ще опише конкретните стъпки за осъществяването на проекта за опера, като ще гарантира, че дори при различни кмет и министър на културата, той ще бъде изпълнен. В началото на 2022 г. ще бъде обявен международен конкурс за проектиране на сградата. Тогава ще стане ясно и какви средства ще бъдат необходими и ще бъде потърсено и европейско финансиране.

„Пловдив ще има опера, това е изключително важно за града, защото е част от емблемата му – каза пред медиите Велислав Минеков. – Става дума за многофункционална зала за концерти и ако има възможност да я реализираме с необходимите съвременни условия, като архитектура и акустика, ще имаме най-успешната зала не само в България, а и една от най-добрите в Европа.“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров съобщи, че строителното разрешение за ремонта на Концертната зала вече е издадено. По думите му по предварителни изчисления реконструкцията ще струва около 10 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат заложени в бюджета за 2022 г., тъй като за настоящата 2021 г. по думите на министър Минеков в бюджета на Министерството на културата такива суми няма планирани.

Вижте още: ПЛОВДИВСКАТА ОПЕРА СРЕЩУ ИЗПОЛЗВАНЕТО Ѝ В ПОЛИТИЧЕСКИ БИТКИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах