Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Отново провал за Банкси да патентова търговска марка

Отказаха на анонимния художник ексклузивни права върху нарисуваните от него маймуни

„Смей се сега, но един ден ние ще бъдем на власт“ с маймуните, които Банкси иска да направи търговска марка, се продаде на търг в Ню Йорк за $2,1 млн. Снимка: Кристис - Отново провал за Банкси да патентова търговска марка

„Смей се сега, но един ден ние ще бъдем на власт“ с маймуните, които Банкси иска да направи търговска марка, се продаде на търг в Ню Йорк за $2,1 млн. Снимка: Кристис

Британският графити артист Банкси загуби втора битка да превърне изкуството си в търговска марка. Според решение на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) анонимният художник не притежава ексклузивно правото да рисува маймуни, превърнали се през годините в отличително за него изображение.

Това е втори случай, в който службата отказва на Банкси правото да патентова изображения – през септември миналата година аргументите бяха, че той създава изкуство върху чужда собственост и е избрал да остане анонимен.

Първата маймуна на Банкси се появява в нощен клуб в Брайтън през 2002 г. Там приматът бе изобразен с табела на врата с надпис „Смей се сега, но един ден ние ще бъдем на власт“. От тогава образът на маймуната се появява в редица негови произведения, включително на платно, продадено на търг в Ню Йорк за 2,1 млн. долара. Според EUIPO това изображение „е може би най-иконичното и популярно сред творбите му“.

Първият опит на Банкси да предяви права върху маймуната със знака е от ноември 2018 г., когато „Pest Control“ – организацията, която се занимава с админстрацията около творчеството на артиста – подава документи за превръщането на изображението в търговска марка. През юни 2019 г. Службата на ЕС приема иска на Банкси, но няколко месеца по-късно компанията „Full Colour Black“, която продава картички, формално оспорва правото на Банкси с аргумента, че изображението е „неотличително“. След решение на EUIPO от тази седмица търговската марка на Банкси в ЕС е „обявена за напълно невалидна“.

За да изпълни формалностите на закона, художникът направи физическия магазин „Брутен вътрешен продукт“ (Gross Domestic Product), който така и не отвори за клиенти, но на витрината му бяха подредени вещи, „създадени специално да отговарят на конкретно изискване за търговска марка по европейския закон“. Затова EUIPO отсъди, че търговската марка на Банкси е регистрирана, но „не е замислена да се използва“ и бе отчетено, че художникът и екипът му от адвокати са провели „измамни опити да подведат EUIPO, че някога е имало подобно намерение“. В решението се отбелязва, че Банкси е създал графита с маймуната достъпен в публичното пространство и „свободна за фотографиране от хората и широко разпространяване“.

„Банкси дори е предложил снимки с висока резолюция на произведението си в уебсайта си и е поканил хората да ги изтеглят и да създадат свои собствени творби“, допълват от EUIPO.

Решението на Службата поражда и други въпроси, например проблема с „монополизирането на произведения на изкуството чрез търговските марки“. От Службата на ЕС казват, че Банкси е бил наясно, че творбите му се пресъздават „в огромни мащаби без никакъв контрол“. В книгата си „Wall and Piece“ от 2005 г. художникът заявява, че „авторските права са за загубеняците“ и поддържа тезата, че всяко нещо, изобразено в публичното пространство, може да бъде използвано свободно и без необходимост от разрешение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg