Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отново ще четем „Войната на таралежите“

Задава се цяла поредица с книгите на Братя Мормареви

Кадър от филма „Войната на таралежите“, по сценарий също на Братя Мормареви. - Отново ще четем „Войната на таралежите“

Кадър от филма „Войната на таралежите“, по сценарий също на Братя Мормареви.

Една от най-любимите български детски книги излиза отново на пазара. Ще четем „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви – в луксозно издание с твърди корици, от „Сиела“. Очакванията са книгата да излезе от печат през март, но след нея да се появят и други произведения на писателския дует.

Оригиналната корица на „Войната на таралежите“ от 1979 г.

Оригиналната корица на „Войната на таралежите“ от 1979 г.

Славната история за Митко Маляков и приятелите му, опитващи се (дори чрез гладна стачка!) да спасят площадката си от вдигане на гараж, пак ще разсмива и ще пленява въображението на малки и големи. Още в годината на издаването си, 1979-а, книгата е превърната и във филм (отново по сценарий на Братя Мормареви) с участието на Вълчо Камарашев, Димитър Ганев, Морис Асса, Борил Петров, Павел Поппандов, Грета Ганчева, Цветана Манева.

„Войната на таралежите“ е издавана неведнъж през годините. Последно тя бе част от колекцията „Златни детски книги“ на „Труд“ през 2009 г. Сега се задава отново – но не единично, а като част от цяла поредица с книгите на Братя Мормареви. Надеждите са романите да излизат през 3-4 месеца.

Мориц Йомтов и Марко Стойчев създават с псевдонима си множество романа и сценарии. Благодарение на тях сме се смяли на филми като „С деца на море“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Сиромашко лято“, „Васко да Гама от село Рупча“, „13-тата годеница на принца“…

„Пишем за възрастни, но с герои деца – казват приживе двамата. – После се оказа, че това били детски филми, защото каквото и да напишем с герои деца, критиците все го определят като „детско“. Не се възпротивихме, дори с удоволствие приехме съдбата на „детски автори“, защото обикнахме тази публика. Тя е най-благодарна и искрена, с по-спонтанни реакции.“

Сега да зарадва тази най-искрена аудитория идва на хартия „Войната на таралежите“. Това ще се случи през март – а насетне, кой знае?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg