Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Отново скулптор става министър на културата

Велислав Минеков поема ведомството до предсрочните избори

Велислав Минеков на антиправителствените протести през 2020 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Отново скулптор става министър на културата

Велислав Минеков на антиправителствените протести през 2020 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Велислав Величков Минеков ще бъде министър на културата през следващите два месеца. Отново скулптор заема поста след Вежди Рашидов, Минеков бе един от непримиримите му критици по време на първия мандат на ГЕРБ във властта. Професорът по скулптура от Академията бе един от от т.нар. Отровно трио, което протестира цяло лято на площада пред Министерския съвет с искания за оставка на кабинета „Борисов 3“.

Словесните престрелки между тях се пренесоха и в съдебната зала, Рашидов заведе две дела срещу скулптора за обиди, неверни твърдения и клевети. Едното от тях търсеше обезщетение от 120 хил. лева, но в хода на делото бившият министър на културата неочаквано се отказва от него.

Минеков завършва Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства. Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство. Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

В края на миналата година проф. Минеков се включи в конкурса за ректор на Националната художествена академия, но се отказа от надпреварата преди края ѝ. Пред „Площад Славейков” тогава той спомена част от вижданията си по въпроса с управлението на висшите училища по изкуствата. Той заяви, че е време да бъде променена системата на делегираните бюджети, която е пагубна за управлението на висшите учебни заведения и даде пример с други държави, където бройката на обучаващите се студенти не определя бюджета на вуза. Това помага за повишаване на качеството на обучение.

Проф. Минеков е син на големия български скулптор Величко Минеков и съпруг на актрисата Ани Вълчанова, дъщеря на режисьора Рангел Вълчанов. През лятото на 2019 г. автомобилът на семейството бе запален пред жилищната им кооперация. Още същия ден от полицията съобщиха, че автомобилът е запален по погрешка – целта била колата на съседа на семейство Минекови. Извършителят не е заловен.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg